DELA

Japansågen

Det är inte ofta jag drabbas av habegär. Men nu har det slagit till.

I sommar har jag trillat djupt ner i pysselträsket. Jag har knaprat heminredningsprogram i re-teve hejvilt och är nu nere på säsongen 2011 i Sommar med Ernst.

Det är hans fel, och Jims i Strömsö som använder en exakt likadan, att jag nästan dagligen googlar på en pryl.

Japansågen.

Den lilla behändiga sågen som är så bra när man ska såga halvt i halvt. Ni vet när Ernst ska foga ihop två hörn och sågar ur hälften av varje ända för att sedan limma och spika i en liten dyckert.

Med japansågen går allt så lätt. Man bara drar några tag med det tunna bladet – det här är alltså en såg som bara arbetar när man drar den mot sig, inte när man trycker iväg den – och vips har man kommit rakt och fint och på millimetern rätt ner i träet. Sen är det bara att ta kniven och bända loss det man vill ha bort.

För er som inte vet att det finns något som heter japansåg kan jag berätta att den ser ut som en stor kniv. Det värsta är att den finns i så många utföranden och prisklasser – det har jag sett när jag googlat – att jag inte vet vilken jag ska välja.

Ernst och Jim sågar med en ganska maffig sak. Antagligen är skaftet anpassat efter större händer än mina och jag kan bli väldigt besviken när den visar sig för stor och klumpig för mig. Å andra sidan har japanerna säkert mindre händer än två meter långa Ernst så det kanske löser sig i alla fall.

Jag har aldrig sett någon annons om japansågar. Finns de på Åland eller måste jag ta mig utanför holmen? Är det värt att satsa på en dyr eller är en billig lika bra? Varför har Råd & Rön inte testat japansågar?

Och varför har ingen någonsin berättat att japansågarna finns utan låtit mig svära mig blå över de gammalmodiga fogsvansarna som bucklar sig och jäklas när man ska försöka få till ett rakt och jämnt snitt?

Med japansåg kan man också såga inomhus. Det gör dom på teve. Det blir nästan inget spån för så tunt är bladet. Det är ett plus nu när hösten närmar sig och man är lycklig nog att ha inrett ett pysselrum åt sig.

Här ska grovjobbas. Garn och tyg får vika för det bastanta träet och jag ska bli en ännu flitigare kund än hittills på brädgårdarna.

Och japansågen ska hänga i ett band över min axel så att dom förstår att här kommer en som begriper vad det handlar om.

En som man inte muckar med.

Bara jag hittar rätt såg så.