DELA

Jamen stressa lite mer då

Nu har Inga Heller läst så många böcker och artiklar och hört så mycket i radio och sett så mycket på tv om hur man stressar ner, så hon är alldeles oppstressad. Bara raden av anti-stress-litteratur som hon borde läst gör henne lätt svimfärdig. Artiklar i dags- och veckopress kan få den allra lataste att gå rakt in i väggen.
Inga Heller vill i denna sak gärna vara kärringen mot strömmen och uppmanar nu till lite mer brådska – icke stress – men fart på.
Alltså; det är en himmelsvid skillnad på bråttom och bråttom.
En del personer (kanske ofta män) tycker att fyra telefonsamtal under en dag kan är liktydligt med att ”det ringer hela tiden” medan en annan person (kanske ofta en kvinna) ledigt kan ta emot 40 samtal och tycka att dagen varit ganska lugn.

Det är bra med lagom brådska. Det gäller bara att hitta det där lagoma. Det är bra att få stimulans, lära sig nya saker komma till nya klarheter. Ju mer brådska, desto fler klarheter. Smartheten ökar. Ända tills hjärnan totalvägrar och hela systemet släcks ner.
Detta är inte samma sak som om man får vänta lite på rätt svar från hjärnkontoret.
– De har kaffepaus där uppe just nu, sa Lill Lindfors och bankade på pannan. Oj, nu tror jag en kom tillbaka…
Inga Heller har länge tänkt att det skulle vara underbart att få byta ut hela sin hjärna mot Nya Ålands arkiv. Där kan man knappa in ett namn på en ålänning och vips få se en arkivbild på denne person (oftast en han nog, kvinnor är fortfarande lite kameraskygga, men det varar inte länge till). Man kan dessutom läsa i vilka sammanhang personen figurerat, yrke kan framgå, intressen också, familjeförhållanden likaså. Allt som är värt att veta finns lagrat. Ett sådant datachip vill hon snarast ha inopererat. Bakom örat.

Det är kul att ha bråttom. Inga Heller är envis på den punkten. Livet ska fyllas. Inte bara vilas igenom. Det är fint att prata för mycket och för fort (som kvinnor ofta gör). Det är lite malligt att sega sig fram (som män…hurm…).
Det är kul med stimulans. Självklart.
Det är kul att lära sig nya saker. Den som känner sig fixerad vid arbetet och vaknar klockan 05.08, sådär, och grubblar på jobbet ska förslagsvis återuppta språkstudier från gymnasietiden. Att fylla hjärnan med något helt annat funkar faktiskt. Man byter fokus. Jobbet kan vara bra ändå. Ett annat fokus hjälper dig bara att koppla av/koppla om.
Så den som känner sig överhettad, sprängfylld, som en lokomotiv rusande på nånstans invärtes – sökandes efter sin räls – som om hjärncellerna dansade hambo tätt tätt ihop, har bara en enda sak att göra. Konstigt nog är det att fylla huvudet med ännu mera fakta. Sedan kommer lugnet.
(Och vilka vuxna sitter på skolbänken? Kvinnor eller? Just så.)

KIKI ALBERIUS-FORSMAN