DELA
Foto:

Jag ville jag vore på Valborg

Visst.

Jag ville jag vore på Valborg, lugn och lycklig, glad såsom fågeln i morgonstunden.

Att man kunde cykla utan vantar. Att vi äntligen äntligen äntligen kan få vända ansiktena mot solen, släppa ner axlarna, andas ut och riktigt fatta detta att nu är det, tydligen, vår. Igen.

Hur blir man en strandmänniska lagom till sommaren? Ta dig till en strand. Färdig.

Jag ville jag vore på Valborg, glad såsom fågeln i morgonstunden, efter att ha sett mig i badrumsspegeln. Ännu en vinter har genomlevts. Hyn är grön, rynkorna djupare fåror.

Hur får man ett Valborgs-ansikte? Man tar sitt ansikte till en brasa. Så har du ett Valborgs-ansikte. Färdig.

Jag ville jag vore på Valborg så att alla på Åland hade det drägligt. De som inte mår bra just nu, ska åtminstone kunna känna att det kommer att bli bättre en dag. Att det KAN komma att bli bättre. Det kan gå över.

Jag vill att ingen ska fnysa åt någon hemma. Ingen vara så där fånigt full. Ingen ska vara föraktfull. Ingen ska knuffas.

Inget barn ska vara ledset eller oroligt.

Gamla människor ska inte ha ont någonstans och de ska få komma ut i friska luften och skåda gullvivor i dikeskanten.

Jag ville jag vore på Valborg – nej inte på ungdomslokalen i Lemland Söderby, utan på dagen som i dag är – och att världen slapp jordbävningar.

Men. Ont finns. Ont gör ont. Världen är och förblir allt av allt, från alla håll, gott och ont.

Den som säger att det bara finns ondska i världen kan ändå tänka på allt gott i form av hjälpsändningar som kommer från hela världen, pengar, tankar, böner till människorna i de olycksdrabbade områdena. Godhet vinner.

Värre än naturens ondska är människors ondska. Sådan finns. Förvridna strider, felaktiga slutledningar, makthunger, skadade hjärnor, sjuka drifter, folk som far illa på grund av att andra farit illa.

Men det är samma sak här. Den som säger att det övervägande finns ondska i världen kan tänka på all oändlig godhet som ändå syns hela tiden människa och människa emellan. Godhet vinner.

Jag ville jag vore på Valborg. På fredliga öar.

Nära havet (8,7 grader i Slemmern enligt Mariebad). Nära en koltrasts flöjttoner. Nära en och annan trasslig vitsippsbukett. Nära de nära och kära.

Hur blir man glad såsom fågeln i morgonstunden? Man sjunger. Färdig.