DELA
Foto: Porträtt Ida Jansson

Jag vet vem du är

När man studerar journalistik får man lära sig research, både i teorin och i praktiken.

Att göra research, alltså undersöka bakgrunden och samla in all möjlig fakta om något, är viktigt. Både för att man själv ska ha en grund att stå på när man ställer sina frågor under en intervju, men också för att man ska verka mer insatt och trovärdig i sitt yrke.

I mitt fall känns det som att research funnits inom mig sedan den dagen jag föddes. Ibland blir jag nästan rädd för mig själv, framför allt för hur mycket jag verkar veta om folk. Både folk som jag känner och som jag inte känner.

Här på redaktionen får jag ofta frågan ”Ida, vad heter den där som…?”.

Det hela började med att jag som liten läste boken ”Vem är vem på Åland?” från pärm till pärm.

Boken kom ut 1999 och är skriven av Jerker Örjans. I den finns alla möjliga olika ålänningar, med fakta som yrke, familjemedlemmar, bostadsort och intressen. Och en liten svartvit porträttbild på varje person.

Redan då väcktes mitt intresse för människor.

Därefter uppgraderade jag mig till Ålands telefonkatalog. Det kunde vara bra att veta var min lärare bor ifall jag råkade ha vägarna förbi när jag är ute och cyklar.

Eller så kunde det vara bra att veta hur många Anders Jansson det finns på Åland, då min egen far heter så, och vi med jämna mellanrum fick brev i vår postlåda som egentligen skulle till en annan Anders Jansson.

2003 kom äntligen den tjocka boken med alla åländska hus och gårdar. Boken var så tung att jag knappt orkade bära den. Innan jag skulle somna lyfte mamma eller pappa upp boken i min säng.

Jag bläddrade fram och tillbaka mellan alla kommuner och läste sida upp och sida ner om vem som bor var. Sedan när jag hade läst klart var klockan så mycket så att mamma och pappa nästan hade somnat.

Då fick jag i stället själv försöka ta ner boken från sängen. Mamma brukade berätta att hon ibland kunde vakna av att boken dunsade ner i golvet.

Och de kvällar när jag inte kunde sova blundade jag och började räkna alla invånare i Geta. För jag visste ju vem som bor i vilket hushåll.

Så nästa gång vi ses, bli inte rädd om jag vet var du bor eller vilka som är dina föräldrar.