DELA

Jag kräver större variation

Det är fult att klaga på maten när man blir bjuden, så det tänker jag absolut inte göra. Dessutom var det, av bordssällskapet att döma, mycket god mat.
Jag talar om Östersjöfondens prismiddag, denna illustra tillställning, så nära en Nobelfest Åland kommer.
Denna middag avåts på Arken i lördags med sedvanlig pompa och ståt. Mina för tillfället särskilt inköpta knallröda lackskor satt som gjutna och klänningen inhöstade alla de förväntade kommentarerna (tack, tack).

Eftersom jag drabbats av bihåleinfektion hade jag varken smak- eller luktkänsla kvar, och satt hela kvällen som i min egen privata burk. Min bedömning av maten och vinet kunde jag bara göra på basen av konsistens, och den var utsökt.
Det är bara en sak. Till dessert serverades havtornscheesecake. Havtorn. Igen! Det är förbanne mig lag på det nuförtiden, att om det ska serveras en exklusiv dessert på en fin middag så ska det vara havtorn.

Inget ont i detta fina bär. Det smakar ok, fast det är så surt att tungan backar undan om man inte lassar på rejält med socker. Det jag blivit så in i bomben trött på är att det alltid, alltid ska vara havtorn. Det finns ju lingon. Det finns hallon och blåbär och björnbär och hjortron och jordgubbar.
När har man sett en respektfullt behandlad jordgubbsdessert sist, annat som en snygg men smaklös belgisk dekoration på en glassportion?

Lika väl som fryst havtorn duger till cheesecaken kunde väl hallonen göra det, och då menar jag inte de stora och vackra men smaklösa importhallonen. Riktiga hallon i harmoniskt äktenskap med blåbär är så gott, och så snyggt. Lingon och tranbär är ultimata dekorationsbär, och smakar dessutom mera är havtorn.
Havtornen är bara mera uppskriven som genuin skärgårdsmat, mera omskruten som en sentida återupptäckt av en riktigt fin råvara. Nå, ja ja, men det finns ju andra.

Med detta lilla utbrott hoppas jag härmed ha utövat min betydande mediamakt till fromma för större dessertvariation. I framtiden ska högst var femte festmiddag avslutas med havtorn i någon form, och då får den gärna vara utblandad med något riktigt fettbildande. I övrigt får det gärna serveras både det ena och det andra, och gärna både och.