DELA
Foto: Porträtt Harriet Tuominen

Jag har ju sett

Det var Joel Pettersson som hade sett. Nu har jag också. Jag har sett Dopfärd, den rekorddyra Edelfelttavlan, som är på väg till Åland.

För den som reser till och från Åbo och gärna tar en paus innan man fortsätter finns en verklig oas, Åbo konstmuseum. Maken och jag har flera gånger stannat där innan vi kört ombord på båten hem och har under årens lopp sett flera fina utställningar. Den här gången visades Tyko Sallinens verk i hela entrévåningen.

Men maken var också ute efter ett speciellt verk, som borde finnas. Och visst fanns det.

Albert Edelfelt Dopfärd (1880). Andersudde, Anders Wiklöfs konstsamling.” Så står det på den lilla informationsskylten. Något före sin tid, var min reaktion. Tavlan har ju inte nått Andersudde än, men vi får tro att den kommer dit.

Den är fin. Det nästan skimrar om den och det skulle det göra också utan den väldigt pampiga guldramen. Att en så gammal målning kan ha så stark lyskraft överraskade litet, men det finns skickliga restauratörer som kan trolla fram skönhet under seklers damm.

Är den värd 637 000 euro? En absolut omöjlig fråga att besvara. Det kan bara den svara på som sitter på såna summor. Vill man ha tre egnahemshus eller vill man ha någonting vackert?

När vi stod där och begrundade verket började jag fundera på vilken tavla som hade lyfts bort för att ge rum för Dopfärd. Får väl ta en titt när ordningen är återställd vad som hänger just där.

Det är inte bara konsten som gör museet till en oas. Själva huset är en pärla, jugend in i minsta detalj. Kolla fönster, trappuppgångar, lister. Allt är jugend utom hisshuset på baksidan. Men man har ingalunda försökt gömma undan det, tvärtom. Man har byggt ut stort och luftigt med glasväggar och gröna växter. Den vackra hissen, har jag kallat den och sett vaktmästarna småle. En och annan i Åbo kan svenska!

Och så finns det ett café med jättegoda pajer och en liten museishop med böcker, kort föreställande olika konstverk, olika små prylar som man kan köpa som minne eller som gåvor.

Alltså, besök huset på backen när du är på genomresa. Om du gör det före den 11 februari kan du se Dopfärd. Efter det blir den något mindre tillgänglig.

Men fin är den.