DELA
Foto: PRIVAT

Jag fick prya i riksdagen

Jag är mycket intresserad av politik och samhällsfrågor. Därför valde jag att göra min praktiska arbetslivsorientering på Ålandskontoret i Helsingfors och i riksdagen. Här är min rapport till Nyan:

Strandnäs skolas årskurs 9 hade prao vecka 41. Jag kontaktade informatör Britt Inger Wahe, ansvarig för Ålandskontoret i Helsingfors för att få min prao där och på riksdagen med den åländske riksdagsledamoten Mats Löfström.

Det gick lyckligtvis bra och jag fick vara både på Ålandskontoret och på riksdagen.

På tisdagen och fredagen var jag på Ålandskontoret med Britt Inger och kommunikationsassistent Maria Larma.

Ålandskontoret är landskapsregeringens kommunikationskontor i Helsingfors. Ålandsdelegationen sammanträder här och landskapsregeringens ministrar och tjänstemän och också åländska företag har ofta möten här.

Kontoret informerar olika målgrupper om Åland, håller kontakt med myndigheter och massmedia i riket och på Åland och jobbar för synlighet och åländska intressen på många olika plan. Man följer upp allt som skrivs om Åland i finska media, gör pressöversikter och korrigerar felaktigheter vid behov.

På onsdagen och torsdagen var jag på riksdagen med Ålands riksdagsledamot Mats Löfström och hans assistent Christine Kotzev. Vid plenum var jag på läktaren då statsminister Juha Sipilä presenterade regeringens spetsprojekt.

På förmiddagen hade Mats möte med kommunikationsutskottet, då fick jag innan mötet komma med in i rummet och se hur ledamöterna satt och hur rummet såg ut.

Jag fick också besöka svenska riksdagsgruppens kansli och då passade jag på att skaka tass med Svenska Folkpartiets ordförande Calle Haglund.

På torsdagen hade Mats möte i Bryssel om flyktingkrisen, då kunde jag tyvärr ej vara med, men jag jobbade på riksdagen med Christine och Britt Inger, som en dag i veckan fungerar som Ålands riksdagsledamot sekreterare.

Det var spännande att jobba på riksdagen. Jag fick många goda kontakter och vänner. Riksdagens uppgift är att stifta lagar och godkänna statsbudgeten, det verkar vara både intressant och stressigt att jobba där, man känner att man är med där viktiga saker sker och stora beslut fattas.

Zacharias Sandvik