DELA

Jag en samvetslös miljöbov…

Jag borde ha dåligt samvete (det har jag också men för helt andra saker) för att jag kör en gammal bil.
Hela tiden, alla dagar hör eller ser man i radio, tidningar och tv, vilka miljöbovar vi är som håller oss med gamla bilar. Och som dessutom kör alldeles för mycket och för ofta, när man i stället borde ta bussen eller cykla.
Man blir lätt frustrerad.
Att man sedan bor i ett gammalt hus som värms med olja och el är förstås också fy, fy, fy. Dessutom, till råga på allt elände, har jag ett gäng kor som pruttar och rapar metangas och därmed påskyndar växthuseffekten…
Jag kunde göra listan mycket längre på mina ”miljöförseelser”, men jag tror inte jag törs.

I stället ska jag återgå till min gamla bil av årsmodell 1990. Det som är bra med den är att den precis uppfyller mina behov. Den startar och går som en klocka. Den har hyfsad värme vintertid, är någorlunda rymlig och jag behöver inte vara så noga med putsningen. Den är ju så gammal.
Andra fördelar är att den inte är rostig och inte särskilt mycket medkörd. Alltså håller den i många år än. Det lönar sig inte att byta eller sälja för då är den ingenting värd. Därför har jag tänkt köra den till slutet, när den ger upp blir det skroten nästa.
Eftersom jag inte har något som helst bilintresse bryr jag mig inte om vad jag kör, bara jag har något att köra med som startar och går utan mankemang, som inte stannar och krånglar i onödan. Märke och årsmodell spelar ingen roll för mig, bara för miljöexperterna.
Hur som helst så behöver jag bil, för att jag är bortskämd, för att spara tid, för att jag vill rå mig själv, för att buss- och arbetstider inte går ihop, för att vissa delar av min kropp inte gillar att cykla längre, för att jag har kört bil i 44 år och för att det är så bekvämt.
Så jag stannar i miljöbovarnas sällskap ett tag till.

Korna sedan, som enligt experterna pyser ut miljöfarlig metangas i båda ändar, bidrar alltså till växthuseffekten. Det är över huvudtaget helt fel miljömässigt att föda upp och använda nötkreatur på våra breddgrader, det är en alldeles för kostsam och energikrävande näringsform. Vi borde inte äta kött. Säger experterna.
Tjaa, vad ska jag säga? Jag begriper egentligen ingenting. Kan bara säga att det är svårt att tänka stort i små förhållanden och det finns många sorters experter.
Litet gladare gjorde mig en artikel i tidningen Land nyligen. Där säger två forskare vid Tekniska högskolan i Stockholm att metangas inte har så stor påverkan på växthuseffekten som man hittills trott. De har gjort försök som visar att naturen bryter ner gaserna innan de når atmosfären.
Det vill jag tro på!
Jag älskar kor och kalvar och tjurar, fast dom pruttar och rapar och skiter och äter. Och jag tycker om kött och mjölk och ost och smör. Gärna i kombination med närproducerade grönsaker, bröd, frukt och bär, allt naturen med vår hjälp kan ge av god och nyttig mat.
Jag en samvetslös miljöbov, hemska öde.