DELA

Jag blir bara sååååå trött

I torsdags behandlade stadsstyrelsen en motion om att man borde göra reklam för Mariehamn och Åland inne i landgångarna i hamnen. Attraktiva skyltar skulle förhoppningsvis få några av de hundratals kryssningsresenärer som aldrig kliver i land att tänka om, anser bland andra Katrin Sjögren (Lib) i motionen.
Låter förslaget nytt? Nej, jag tänkte väl det. Motionen lämnades nämligen in för snart fem år sedan. FEM ÅR!!! Men trots det, och trots att flera efter Sjögren föreslagit precis samma sak, slutade inte torsdagens sammanträde med ett rungande JA.
Nej, nu skall nämligen sjöfartspolitiska kommittén i sin tur ta upp frågan på ett seminarium i april.

Visst blir man trött? Jag blir det i alla fall, jag blir så trött på alla tröga byråkrater som inte ens vågar överraska i självklara och okontroversiella frågor. Varför är ni så fega?
De allra flesta har redan för länge sedan begripit att den hopplöst sterila och charmlösa hamnterminalen snarare stöter bort turisterna än lockar hit dem. En gäst måste känna sig välkommen om det skall bli bra. Mariehamns hamn borde bli Mariehamns famn med landgångarna som utsträckta och oemotståndliga armar.
Alla med minsta lilla insikt i marknadsföring vet vilket värde terminalen har. Och visst, en famn kräver naturligtvis betydligt mera än skyltar i armarna men det skulle ju vara så lätt att börja där. Om man bara vågade.
Men man vågar inte. Eftersom landgångarna hör till en instans, stadens marknadsföring till en annan, konstnärlig utsmyckning till en tredje och beslutsfattandet till en fjärde puffar alla frågan vidare. Och så är det det här med pengar, det finns inte den minsta lilla kolumn i någons budget där det står ”Reklamskyltar till landgångarna”.
Kunde man inte för en gångs skull vara bara lite, lite okonventionell och glömma det som är pretentiöst och rysligt dyrt?

Gör armarna till arenor för spännande vandringsutställningar.
Låt föreningar som Obscura, konstföreningen, Kobba Klintars vänner, Träffpunkt ungdom, Mariehamns församling, Sjöräddningen, idrottsföreningarna m.fl. beskriva sitt Åland. Skolorna. Museerna.
Gör som ÅCA med mjölkförpackningarna och ordna tematävlingar för barn. Och för vuxna. Häng upp stora ”Det händer-kalendrar”och tidningarnas löpsedlar. Sätt upp ett klotterplank, ”Dagens gästbok”. Informera om vilka hotell som har lediga rum.
Berätta om vår flora och fauna, om självstyrelse och demilitarisering, om kojor och slott. Om sjöfart och åländska framgångssagor.
Låt stadens affärsmän tävla om gratis reklamplats med roliga kampanjer. Låt turister tävla om att få sina bästa semesterbilder förstorade på väggarna. Låt tusen blommor blomma.

Sjöfartspolitiska kommittén. Hm. Det inte speciellt kreativt men det kan säkert ändå komma flera bra förslag på seminariet i april. Men om någon kommer att våga ta ett beslut är en annan fråga.

Titte Törnroth-Sarkkinen