DELA

Jag är så glad… Du fjällhöga ko…

De har firat sin dag nu. Sveddopellarna, Svantarna, Pellejönsarna. De där ostkakelängtande, isterbandstuggande, sk-tsnygga, pratsaliga, genomtrevliga, IQ-befriade typerna västerifrån. Det finns 1.700 av dem här, lärare, journalister och annat duktigt folk som strömmade hit på 1970-talet. Sk-tsnygga!
– Våra läckraste tjejer är ju som genomsnittet här, sa den unge ålänning som satt, antagligen gapandes, vid ett café mitt i Stockholm en sommardag.
Vad folk glömmer ibland är att Stockholm inte är samma sak som Sverige. Trots det är jjejerna i Värnamo är antagligen snyggare än åländska tjejer.

Sverige är en riktig storasyster. Allt ska jämföras med henne. Hon är bäst. Allt nytt kommer via henne. Jodå. Erkänn. Det behöver inte vara bra för det.
Men så är hon också trögare. Att ålänningen i medeltal är rikare än rikssvensken kan man bara inte förmå dem att fatta
De är inte IQ-befriade. Det bara verkar så. Det beror på att de får för lite hjärngympa. De behöver aldrig förklara för någon hur det är att nog vara med i EU, men egentligen inte. Eller hur klockan vrids fram och tillbaka när man far över Ålands hav.
– När går båten hem?
Undrar svensken.
– Om en halvtimme.
– Svensk eller åländsk tid?
Hjärngympa som följande utsaga är bra att träna på:
När en riksvensk flyttar till Åland sänks den genomsnittliga intelligenskvoten för den åländska befolkningen. OCH den svenska!

”Det är viktigt”,. säger de. Och ställer sig mer än gärna upp i församlingar och pratar, pratar, pratar. ”Det är viktigt” säger de. Och att ”det känns”. De skyller det mesta på jobbet. Om de ”mår bra” eller ”inte mår bra”.
De tillåter inte att man lappar till sina ungar när de ger hals och vill ha godis i affären. Denna lag, som landet var först i världen med, förmår Inga Heller att byta ut ”Du fjällhöga ko…” mot ”Jag är så glad att jag är svensk…”
Element. Det vet de vad det är. Och semla. Och hink. Men vem säger hink numera? När sa du själv ämbar? Vi går så sällan ut med slaskämbaret i dessa dagar. Däremot kan vi nog tänka oss att konfigurera basstationer i 3G-nätet.

Vi ska vara glada att de finns här, de sk-tsnygga svenskarna. Tack vare dem erbjuds ålänningen goda möjligheter att träna upp argumentationstekniken i frågor som rör Tre kronor och Ola Salo, som ju faktiskt, trots sitt finskklinkande namn, är prästbarn från de småländska skogarna.
Nu drar det ihop sig till födelsedagskalas för lillasystern, syster yster, sandkornet på balgolvet, den paradisiska pricken på kartan.
Gör dig beredd på frågor i stil med:
– Mamma, jag vet hur man borstar tänderna. Men hur gör man när man vårdkasar tänder?