DELA

Jag är ledsen, men nu kommer det en gnällspalt

Japp, det blir en sån. En gnällspalt. För att det är en sån dag.
Vi börjar med elen. I går (läs tisdags) kväll försvann den en stund efter elva. Första tanken: gå och lägg dig! Andra tanken: har vi tryckt tidningen? Och sedan var det kört att sova på ett tag. Telefonkontakt med tryckeriet som var svart, sedan en lång och intensiv bevakning av strömavbrottshemsidan på nätet till dess att strömmen var tillbaka runt tryckeriet.
Så i morse (läs igår) vaknade jag, och de flesta andra, till samma sak. Mörker. Det var inget bra uppvaknande. Inget kaffe, inget vatten då brunnen pumpas med en eldriven pump. Så i stället för frukost och dusch blev det ingenting och tvagning i det lilla vatten som självfallet i slangen kunde uppbringa till handfatet. Kändes väldigt genuint på ett obra sätt.
Väl på jobbet var dock elen tillbaka i ledningarna. Skrollade igenom fecebookflödet. Många arga elabonnenter utan ström, andra som hånar oss som klagar. Tycker att det är ett världsligt problem, att vi är veklingar.
Kanske är det så. Eller så är vi människor av vår tid, en tid som till väldigt stor del är beroende av elektricitet för att fungera. Allt från datorer till kaffebryggare, kassaapparater till mikrovågsugnar. Visst, det kan betecknas som ett i-landsproblem. Men jag gillar att leva i vår utvecklade tid. Jag gillar el-drivna maskiner och apparater.
Sedan gick strömmen igen. Bara en halvtimme den gången. Nu skriver jag spalten för glatta livet innan den går på nytt.

En sak utelämnade jag här ovanför. Ett annat område för ständigt gnäll.
På väg till jobbet, i mörkret (om än inte orsakat av strömavbrott) dök plötsligt en person upp vid vägkanten med sin hund, tio meter framför bilen. Helt klädd i svart. Helt utan reflexer.
Det gick bra den här gången, andra gånger går det inte lika bra.
Varför är så många så infernaliskt oförmögna att sätta på sig reflexer och respektera att det den här årstiden är mörkt och att det är smart att synas när man rör sig på eller omkring vägarna? Det är inte svårt, dyrt eller ens speciellt opraktiskt. Det är däremot smart. Snälla, ta på er reflexer!

När vi nu är inne på gnäll och trafik finns det en annan sak som stör mig till vansinne nästan varenda dag. Dimljus – när det inte är dimma. Vareviga dag möter jag bilar med dimljus fram på bilen påslagna trots att dimman inte står någonstans att finna.
Det finns bara en orsak till att ha dimljusen på då. Det ser lite tuffare ut.
De ger inte bättre ljus än halvljuset, möjligen någon fylligare ljusbild ett par meter framför grillen – men om du kör på en 70- eller 90-väg och upptäcker någon eller något först i det området är det redan kört. Å andra sidan är de ofta felvinklade så att de bländar mötande bilar. Det är dessutom olagligt att ha dem på när det inte krävs.

Sådär, avgnälld och lite lugnare i sinnet. I alla fall till nästa gång strömmen går. Trevlig dag!

Jonas Bladh