DELA

Inte en dag utan bastu

Är det någon annan som funderar på att flytta söderut just den här tiden på året?
Ja, jag tänkte väl det.

För att överleva nordisk december behöver man ha sina strategier. En del drömmer om Italien. Andra åker till Aruba (må den lede ta dem). Såsom varande en fattiglapp som varken har råd med det ena eller det andra använder jag mig flitigt av det som hållit finnarna vid liv över flera istider – bastun.
Just nu, när det är mörkt och kallt precis hela tiden och man av ren instinkt fryser fast det är 20 grader varmt och man har yllesockor på sig, då knäpper jag på bastun nästan alla dagar.

Det är förstås en sketen elbastu, och inte alls lika underbar som sommarens vedeldade lyxvariant, men det duger. När man skalar av sin huttrande kropp alla lager av kläder och fryser i duschen och sen får sätta sig i värmen, då känns det som om det ändå finns hopp.
Det är som att sitta i en stor varm famn där kroppen får flyta ut dit den vill, och där det inte drar kallt nånstans ifrån.

Jag doserar frikostigt med björkdoft i vattnet jag kastar på stenarna. Man känner genast när man kommer in i huset att det badats igen. Det doftar väl inte björk precis, men nånting som är tillräckligt ditåt för att påminna om sommaren. Ungefär som doften av belgiska jordgubbar påminner lite om hur riktig inhemska smakar.
En riktigt kall dag kan jag lägga mig på laven en stund och nästan somna och tro att jag ligger på en klippa vid Norrhavet, och att ljudet av en mobiltelefon är en fågel.

Stora sonen är i Indien sedan ett par månader. Där har det varit monsunregn. Svala dagar är det, rapporterar han, bara kring 30 grader varmt.
Bara som ett litet experiment, kan ni, kära läsare, verkligen tänka er att en sådan plats existerar?

Jag tycker det är närapå omöjligt.
Måtte tomten komma snart och julgranarna tindra och klapparna samlas i små berg, så att vi får det gjort. Jag vill ha vår, nu.
Om inte annat så blir min elräkning astronomisk av allt bastubadande, och det är inte bra för miljön… och, och, därför ska det bli sommar.
Jag vill helt enkelt att bli curlad av jordklotet så att det snurrar snabbare under den kalla mörka tiden av året.
Är det för mycket begärt.