DELA

Inte alla män!

Nyans sommarvikarier får skriva varsin ledare i sommar. I måndags skrev min kollega Maria Snellman om våldtäktskultur, samtycke och rätten till sin kropp. Hon skrev om något som borde vara så självklart och ändå visste jag genast när jag läst klart att nu kommer det bli storm i kommentarsfälten. Så blev det. Så många otäckheter skrevs i kommentarsfältet till ledaren att den tillfälligt måste tas bort från hemsidan.
Inte alla män!
Feminism är manshat!
Bara muslimer våldtar!

På facebook skriver politiskt aktiva raljerande om våldtäkt och bortförklarar med alkoholen istället för patriarkatet. En annan politiker pressar på med Kvinnojourernas organisation, Roks, dåvarande ordförande Ireen von Wachenfeldts framprovocerade skandaluttalande från år 2005 då hon jämförde män med djur.
Det gjorde han inte för att belysa hur hemskt det är med våldtäkter, utan för att klanka ner på de som driver rättvisefrågor såsom rätten att bestämma över sin egen kropp. I varje debatt om dessa rättvisefrågor är det någon som ställer debatten på huvudet och önskar att man först måste stå till svars för hela den feministiska rörelsen och varje detalj inom den. Det är ungefär som att i varje ideologisk debatt ställa moderater till svars för varför de röstade nej till kvinnlig rösträtt eller som att trycka ner Stalin i halsen på varje vänsterpartist.

En annan säger att bara kriminella män våldtar och att kvinnor inte behöver oroa sig för män, bara kriminella män. Verkligheten är snarare så att män inte behöver oroa sig för att bli kriminella för att de våldtar då våldtäktsmän nästan aldrig döms.
En annan säger att bara muslimska män våldtar. Det är givetvis inget annat än rasistiskt struntprat.
Om någon ifrågasätter deras rätt att slänga ur sig allt det här får man höra om yttrandefriheten. Definitionen av yttrandefrihet i kommentarsfälten brukar vara att man får säga precis vad som helst utan någon hänsyn till hur det begränsar någon annans utrymme att uttrycka sig.
Jag kommer ihåg en snubbe något år yngre än mig som kallade skrev könsord åt en tjej på twitter. När någon undrar varför han skrivit så är svaret JAG FÅR VÄL UTTRYCKA MINA ÅSIKTER.

Den stolta friheten att kalla tjejer för fitta på internet.
Något den svenska komikern och feministen Nour El Refai pratade om när hon blev intervjuad på scen under Islands Of Peace-festivalen för några år sedan borde dessa män förstå. Det är jobbigt att få sin maktposition och världsbild ifrågasatt, men inte alls lika jobbigt som att vara i botten på maktstrukturen.
Med reservation för att jag också är en vit medelklassman.