DELA
Foto: Porträtt Anna Björkroos

Insekter till frukost

Intet ont anande satt jag nyligen vid frukostbordet och läste senaste numret av tidningen Finlands natur. Samtidigt som jag njuter av lyxfrukost á la helg, med gott kaffe och hemlagad smoothie, läser jag att det nu är ett år sedan det blev lagligt i Finland att föda upp och sälja insekter som människoföda.

Jag hugger in på det kokta ägget medan docent Lena Huldén i artikeln ”Är insektsmat miljösmart” delar med sig av sin långvariga erfarenhet av insekter som mat.

Insekter är kända för sitt höga proteininnehåll. Färska mjölmaskar har en proteinhalt som varierar mellan 14 och 25 gram per 100 gram insekt. Riktiga proteinbomber är chapulingräshoppan som ligger mellan 35 och 48 gram per 100 gram. Eller fluglarverna som kvalar in på cirka 42 procent protein.

Jämför det med annat kött och fisk vi äter, som ofta ligger på 20 – 25 gram protein per 100 gram.

På det allvetande internet hittar jag en undersökning av svenska livsmedelsverket och här kan jag passa på att glädja alla åländska jägare och andra som gillar vilt.

Undersökningen visar att viltkött överlag har hög proteininnehåll. Rådjur, hjort och vildsvin finns i topp av listan. De brädas bara av rå kalkon.

Inga insekter finns dock på livsmedelsverkets lista.

Vid sidan av högt proteininnehåll är de ofta matinsekternas miljövänlighet som lyfts fram. Det går åt förhållandevis lite foder och vatten för att föda upp insekter, och de växer snabbt.

Men insekter är växelvarma, de är alltså beroende av omgivningens värme för att hålla sin kroppstemperatur. I det kalla Norden är det resursslöseri att bygga stora anläggningar bara för att föda upp insekter, knepet är att nyttja befintliga lokaler och spillvärme.

Då kunde insektsfarmer vara framgångsrika även på Åland.

Äta vilda insekter då? Docent Lena Huldén ger svar:

”Om någon vill plocka kackerlackor eller getingar i slutet av sommaren så ser jag inget problem med det. Hästmyror som förstör en byggnad är utmärkta som föda”, säger hon.

Skogsmyrorna ska man dock låta vara i fred, eftersom hela myrsamhällen lätt går under om någon gräver sig ner i stacken på jakt efter lite smarriga puppor.

I Finlands naturs artikel får också den hugade insektsodlaren lite färdkost, för att föda upp insekter hemma på värmeelementet eller i pannrummet är det miljövänligaste av allt.

”Vid hemmauppfödning kan man hålla hygienen så hög att man kan äta mjölmaskarna råa med enbart vitpeppar och lite salt som tillägg”.

Här måste jag faktiskt lägga ner skeden en stund.