DELA

Ingen skräcksemester för mig, tack!

En del människor har så tråkiga jobb, tydligen, att deras semestrar måste innehålla så mycket stimuli som möjligt.

När jag satt i fredagens Nyhetspanel med Fredrik ”Frippe” Granlund ville han veta om vi paneldeltagare kunde tänka oss att tillbringa exempelvis en natt i greve Draculas slott i Transsylvanien för att blir skrämda. Folk betalar tydligen mycket pengar för det.

I USA kan man få skräcksemester med inhyrda statister som ska skrämma en.

Mitt spontana svar: Nej!

Mitt eftertänka svar: Nej!

Semester för mig är att få varva ner och ta det lugnt, inte att dö av skräckslag i en krypta i ett gammalt slott i någon suspekt håla. Jag vill inte heller tillbringa min semester i ett tält i en regnskog och äta larver och mossa eller en hydda på ett berg med bara vinden som sällskap.

Semester för mig är att slippa alla måsten, sova länge i en skön säng, äta när jag är hungrig och helst inte behöva laga husmanskost på några veckor. Att läsa en massa böcker och gå på promenad när jag får lust.

Blir jag riktigt uttråkad kan jag tänka mig se en film. Eller två.

Visst kan jag tänka mig att bo i ett gammalt slott, men då ska det vara med elektricitet och belysning och bekvämligheter så att jag kan ligga på en schäslong och läsa en bok.

Och sedan kanske ta en lugn promenad i den välskötta slottsträdgården innan jag går till dukat bord och äter gurksmörgåsar och dricker te. Och det enda spöklika ska vara servicen som ska ske så diskret att jag knappt ser vem som står för den. Den spänning som jag, kanske, står ut med är eventuella knarrande trappsteg på småtimmarna.

Visst är det kul med enstaka utflykter under semestern, men jag vill gärna komma utvilad och helskinnad tillbaka till jobbet.

Det är ju det som liksom är idén med semestern. Annars klarar man inte av tanken på att jobba en hel lång vinter till nästa långa sköna semester.

Jag har den förmågan att jag kan slappa på vilken semesterort som helst.

Bara jag har tillräckligt med böcker med mig och har en skön säng. Inte en likkista i kryptan där greve Vlad Dracul är begravd.