DELA
Foto: Porträtt Anna Björkroos

Ingen röd stuga på månen – än

Ibland snubblar man över idéer och projekt som får även den mest positivt inställda person att skaka på huvudet.

Minns ni projektet med den faluröda stugan på månen? Det gjorde inte jag, men blev påmind häromdagen.

Den svenska konstnären Mikael Genbergs konstprojekt går ut på att placera en röd stuga med vita knutar på månens yta. The Moonhouse, månhuset, är det synnerligen logiska namnet på verket.

Sedan slutet av 90-talet har konstnären smitt planer och längs vägen har en liten stuga även placerats uppe på Globen i Stockholm. Till månen är det en bit kvar, men med sann entusiasm, lagen på sin sida och rätt kontakter kommer han ändå en bit på vägen.

Den digitala publikationen Kit redde ut vad som gällde i fjol och det visar sig att det är tillåtet att sätta upp en stuga, i alla fall tillfälligt, på månen. Enligt rymdjuridiken får man inte äga i rymden, men man får nyttja den till olika saker.

Genberg har under åren haft kontakt med rymdstyrelsen, Kungliga tekniska högskolan, Nasa och till och med fått den svenska astronauten Christer Fuglesang med på tåget. Stugan ska vara cirka tolv kvadratmeter stor, men inte beboelig. Konstverket ska landa på månytan i någon slags låda och sedan veckla ut sig automatiskt. Tydligen är det inte tekniken som är problemet. Det är pengarna.

Enligt kalkyler skulle det kosta motsvarande minst 30 miljoner euro att få den röda stugan till månen. Men för tre år sedan fick konstnären draghjälp, en målarfärgstillverkare av rödfärg gick in med sponsring och ett crowdfunding-projekt drogs igång. Den som ville fick alltså gå in och donera pengar. Uppemot 650 000 svenska kronor fick de in. Om jag förstått rätt är projektet mer eller mindre vilande nu, även om jag hittar citat av konstnären där han nämner år 2020 som målbild för att få upp stugan.

Jag kan ändå inte låta bli att imponeras av entusiasmen. Och hur många projekt som verkat så orealistiska från början och som ändå lyft har vi inte sett? Inte minst den här tidningen du just nu läser. Gör som humlan, tro på det du gör och det lyfter.