DELA

Ingen liten skitsak

Håll i hatten, för nu ramlar vi ned under bältet.
I Dagens Nyheter noteras att självaste Bill Gates applåderat en högteknologisk mulltoa. Det drivs av solpaneler, det här underverket, och i andra ändan, så att säga, kommer det ut vätgas och elektricitet. Antagligen kan man använda gasen till att driva diverse framtida fordon, och elektricitet behöver man ju alltid. Ultravessan vann en tävling om framtidens sanitetsanläggningar ordnad av nämnde Gates stiftelse för välgörande ändamål. Tvåa blev det engelska Loughboroughuniversitetet och trea universitetet i Toronto. Andra- och tredjepristagarnas bidrag producerade rent kol och vatten respektive desinficerat vatten, i och för sig också användbara substanser.

Det är Caltech, det tekniska universitetet i Kalifornien, som står för uppfinningen. Redan på 1920-talet tänkte sig Caltechmännen bli ett centrum för den då snabbt accelererande fysikforskningen. Nazisternas fördrivande av judar från Europa gav USA och Caltech den främsta forskningen som fanns på ett fat. Toalettvisionärerna kan ställa in sig i ledet bland en hel drös av nobelpristagare och raketforskare.
Att återvunna restprodukter inte är något att fnissa åt inser man genast när det i DN-artikeln konstateras att 2,5 miljarder människor saknar tillgång till ordentliga dam- och herrum och att 1,5 miljoner barn årligen smittas av sjukdomar på grund av detta. Hur många som har hyfsade avträden men låter alltihopa flyta ut i närmsta träsk vet väl ingen, men man kan tänka sig att det är ett ansenligt antal. Det blir många ton till slut. Det är lätt att se betydelsen av det här när man tittar ned i den egna stugans utedass också, vilket man i och för sig kanske inte gör så gärna. Vart hamnar allt egentligen?

Det som ingenjörerna ofta förbiser är hur allt det här ska användas. Om den egna toaletten med kanske ett litet surr och ett litet pys efter en stund spolar ut lite vatten, skulle någon dricka det? Skulle vi duscha i vattnet som så småningom samlats upp? Kanske inte ännu, kanske aldrig. Det spelar i det sammanhanget mindre roll att toaletten i sig är ett högteknologiskt mästerverk. Teknik är vad man gör det till, men det framgår sällan. Titta bara på kärnkraften som värmer upp husen. Den kom också från Caltech, och hade från början ett helt annat syfte.

Erik Hallstensson

erik.hallstensson@nyan.ax