DELA

Inga tecken finns i skyn

Hur kommer det sig att aska regnar ner från himlen, att vi överfalls av miljarder insekter och att Ryssland förlorar i hockey. Är inte detta tecken? Är det inte någon som försöker tala om något för oss?

Vore det en katastroffilm vore det absolut så. Ackompanjerad av ödesmättad musik skulle dessa företeelser refereras för att sedan zooma ner berättelsen till en vanlig dag i ett intet ont anande idylliskt samhälle, alternativt ett intet ont anande Manhattan (som tycks drabbas av mer än sin del av världens katastrofer).
Om det var jag som var hjältinnan skulle jag spelas av en kortklippt Keira Knightley med glasögon (alltid ett tecken på intelligens i Hollywood-sammanhang). Jag skulle behålla glasögonen ända till slutet, för annars skulle jag ju inte se något.

När man ser alla miljarders miljarder bladlöss som landat på Åland kan man förstå varför folk förr i tiden tolkade sådana företeelser i naturen som illavarslande omen. Det är så fel när det blir för mycket av samma sort. Bladlöss i äckliga gytter på konstiga ställen, i drivor vid stränderna och i vattnet, nyckelpigor som krasar under bara fötter. Uääh.
Måste betyda något.

Och en sak till. Tänk om man dör. Det gör man ju. Om man inte tänkt på att göra upp planer för att undvika det har man ändå evigt liv – på nätet. Alla Facebook-konton, Twitter-konton, medlemskap och förbindelser finns kvar bakom hemliga lösenord som till exempel kan vara ett smeknamn på en sedan länge död katt eller en kombination av siffror och bokstäver som inget betyder för någon annan.

Evigt liv. Zombies i cyberspace. Aska och gräshoppor (ja, ja, bladlöss då!).
Och straffet för människans övermod för Babels torn? Är det inte språkförbistring i högsta potens att människan bygger datorprogram efter datorprogram som inte kan prata med varann, hur dom än försöker.
Och dom där tvillingtornen som rasade ihop.
Och jordbävningen i Haiti.
Och översvämningar. Och svält. Och pest och kolera.

Så här långt kommer jag, och inser att det nog alltid finns katastrofer att peka på om man vill förutspå jordens undergång. Det vore på något sätt skönare i allt eländet om det fanns någon mening med det, men mönstret har upprepat sig så länge att meningen i så fall måste vara att summan av allt elände är konstant.
Ni kan alltså vara lugna ändå. Bladlössen är bara bladlöss som fick för varmt.
Men för en alternativ förklaring, kolla Uppenbarelseboken. Kanske det var med Johannes som med österbottningen som meddelade hem från Sergels torg att han blivit bjuden på ”na saakelis goo ti röik”.