DELA

If you can´t beat them

Alla helgons dag eller Halloween? Vilketdera firar du, ifall du firar? Oberoende av vilket så är det dags på lördag.

Man har förstått att kyrkan inte är så förtjust i att de dödas dag firas med en massa bus och spöken. Det är litet hedniskt det hela, som påskhäxorna före påsken, vilket Wikipedia noterar.
Man får veta mycket annat också hos Wikipedia, utan garantier för att det som står där stämmer. Den som vill kan ju gå in och ”förbättra”.

Men om man vågar tro Wikipedias källor som började det hela med att kelterna firade Samhain den 31 oktober. Det var slutet på skördesäsongen och man trodde av någon anledning att de dödas själar kunde återvända till jorden den natten. Så när dagens ungar klär ut sig till benrangel och spöken så skall de uppenbarligen föreställa de dödas själar som går igen.
Varför själarna skall vara så skräckinjagande? Allt kan inte förklaras.
Men pumpalyktorna får en förklaring. De föreställer smeden Jack, som var för ond för att komma till himlen, men som lyckades lura djävulen så han inte heller kom till helvetet. Så han fick irra omkring här på jorden. Och mörkt som det är den här tiden på året så lyste han sig väg med att hälla glödande kol i rovorna som han ätit.
Vilken tur att potatisen inte fanns på den tiden, det hade blivit hett om fingrarna.

Allt var bättre förr, tycker många av oss, och så förfasar vi oss över ungdomarna som bara demonstrerar och pangar fönsterrutor.
I den mån det var bättre förr så var det i betydelsen mer.
Man kan läsa sig till att Halloween-firandet på 1920-talet togs över av Lions, scouterna och Rotary. Firandet organiserades flyttade ut på gatorna. Så 1939 krossades över 1.000 fönsterrutor i Queens i New York under Halloween.
Att scouterna alltid är redo vet vi, men vem hade trott detta om Lions? Och Rotary?

Men tillbaka till firandet och det där med att kyrkan inte gillar bus på de dödas dag.
Egentligen var det så att Alla helgons dag firades den 1 maj. Men påven Gregorius III beslöt att flytta den till den 1 november just för att Samhain/ Halloween firades dagen före, som en Allhelgonaafton.
Det var nämligen mycket lättare att döpa hedningarna till kristendomen om de fick ha kvar sina gamla fester. Och påvar kan vara, var åtminstone på 700-talet, rätt så pragmatiska till sin läggning. Eller tror någon på allvar att Jesus och Johannes födde just vid vinter- respektive sommarsolståndet?
Det var ett ”If you can´t beat them, join them”-tänkande. Och då blir det småttigt att klaga om ett och annat hedniskt bus råkar ha överlevt på rätt dag. Tycker jag.