DELA

I skärgården vill jag bo

Skärgården har alltid varit mitt hem. Jag har aldrig bott någon annanstans och jag skulle inte ha velat gjort det heller.
Åsikterna om skärgården är väl lite delade. Vissa tycker att det är ”total pest” att bo där, men många tycker nog om det, tror jag. När man bor så få människor på en liten ö uppstår det lätt rykten. Det är inte så kul alla gånger, att alla vet det mesta om alla, men det är väl smällar man får ta.

Föglöborna är kanske lite för duktiga på att klaga ibland.
Är man ung eller vuxen och bor på Föglö tycker man att det är irriterande när butiken eller banken knappt har öppet, färjorna aldrig går, bussarna aldrig passar och så vidare i det oändliga.
Årets största irritation är väl Skarven, som hittills nästan bara har krånglat och inte går så ofta alls. Vid senaste ändring av turlistan måste vi göra om hela tidsschemat i skolan. Vissa lektioner flyttades fram fem minuter och ibland får vi inga raster mellan två olika timmar.
Och vem vet hur många ändringar till det kommer bli i turlistan innan det här året är slut?

Positiva saker med Föglö då?
Det är rena rama paradiset för dem som är fiske-, jakt- och motorintresserade. Ställen att jaga, fiska och köra cross, bil eller moped finns överallt. Fast alla är ju inte intresserade av det här, men det finns mycket annat att göra också. Det enda som krävs är lite fantasi och ett intresse.
Efter att man har gått ut nian på Föglö måste man flytta till stan, redan när man är 16 år. Tankarna inför flytten är väldigt olika. Många vill inte alls sitta och uggla i stan hela dagarna när de är vana att kunna röra på sig vartsomhelst närsomhelst. Sen finns det de som verkligen verkligen längtar efter att flytta till stan för att få komma hemifrån och för att kunna vara med kompisar som bor i Mariehamn.
Lite läskigt ska det nog bli att helt plötsligt måsta klara sig helt själv. Men, som många andra, tror jag att det kommer bli kul.

Skärgården på Åland är ett underbart fint ställe och jag tror att det är där jag kommer bo när jag blir vuxen. Vem vet om det blir på Kökar, Sottunga eller på Föglö, men någonstans i skärgården tror jag att jag förhoppningsvis kommer bo i all fall.
Skulle jag få drömma helt fritt om framtiden så skulle jag ha en stuga ute på en ö – någonstans – och ett hus ute på landsbygden någonstans, helst på Föglö.
Sen får Linkin Park, 3 Doors Down, Poets Of The Fall eller Shine Down gärna hyra huset bredvid mig och komma och spela för mig när jag vill. Det skulle verkligen vara otroligt trevligt. Fast såklart, chansen att det ska hända är väl tyvärr lika med noll. Jag får övertala min gitarrspelande bror att byta musiksmak och flytta in i huset bredvid i stället.