DELA

I maktens boning

Jag har ett nytt jobb. Eller det är egentligen en ny uppgift. Jag bevakar lagtinget. Det innebär att jag sitter i ett rum med ett stort fönster mot lagtingets plenisal och lyssnar när våra förtroendevalda beslutsfattare diskuterar (debatterar är den korrekta termen) viktiga saker som berör Åland på olika sätt.

Man kan
se vilka ärenden som är mer intressanta. Då poppar det upp namn efter namn på talarlistan på de stora skärmarna. Alla vill säga sitt.
Det spelar ingen roll om partikamraten just varit uppe och talat och försvarat partiets åsikt, alla vill säga det med egna ord om ärendet är tillräckligt intressant.

En del
talare är bättre, andra sämre. En del är grundliga, en del satsar på fakta och en del satsar på bildspråk och liknelser. Ibland hettar det till och verbala slag under bältet delas ut. Men det brukar inte ske utan åtgärder. Antingen hutar talmannen åt den hetlevrade ledamot som inte kan vara saklig eller så finns det någon med-ledamot som ger åthutningen.
De som har ett övertag är de gråa eminenser som kan säga: ”Jag minns när vi behandlade den här frågan precis efter att Orrdalsklint höjt sig ur havet”. Man kan också ge ett städat slag under bältet genom att påminna om de andra partiernas tio år gamla ståndpunkt i en fråga som blivit aktuell på nytt.

Ibland måste
man beundra den talare som står och håller sitt brandtal för en så gott som tom plenisal. Och det är inte ens direktsändning i radion. Det enda talaren kan hoppas på är att om det lyser i fönstret till pressrummet kanske det betyder att en reporter sitter och antecknar för brinnkära livet. Jag skulle ha drämt pappren i bordet och gått därifrån. Att ett brandtal i plenisalen skulle få de andra partierna att mitt i allt ändra åsikt tror jag inte.
Ibland blir det riktigt roligt. Det är när lagtingsledamöterna skämtar till det lite, ibland medvetet, ibland omedvetet. De är vana vid att varje liten felsägning noteras och kommenteras i en replik eller ett anförande. Och inte bara av en talare.
Ibland måste talmannen hyssja dem som sitter i sina pulpeter och talar sinsemellan. Det är inte så att alla sitter tysta som i skolan när någon talar. Det vandras omkring, pratas och förhandlas.

Ni vet
väl att allmänheten är välkommen att sitta och lyssna under debatten? Måndagar och onsdagar klockan 13-16 sammanträder lagtinget under hela mars och april och föredragningslistan finns på www.lagtinget.ax
Kom och titta vad ni röstar på!