DELA

I glödlampans sken

I träden susar hösten och den som vandrar när skymningen faller kan se hur det varma skenet från glödlampor lyser i stugfönstren. Än så länge. EU med miljölobbyn i ryggen och – vem vet – kanske lampindustrin, som behöver nya produkter, är i full färd med att beröva oss våra glödlampor.
Meningen är att vi alla småningom skall sitta där i det hårda kalla skenet från de nya energisparlamporna och invänta att nya uppfinningar skall knacka på dörren. LED-lamporna (för övrigt är en riktigt gammal uppfinning) är trevligare – bara de fås kommersiellt gångbara – säger man.

Men är det nu nödvändigt
att så här med en gång stoppa glödlampan, den som omedelbart tänds när man vrider om strömbrytaren, den som sprider ett så behagligt sken och dessutom värmer våra kojor lite grand här i det kalla Norden. De som har elvärme lär ju få brassa på lite extra på elementen när glödlampsvärmen tas bort.
Och kommer nu alla att hantera den nya lamporna på rätt sätt? Jag undrar.

I ett seriöst radioprogram
hör jag en expert på området redogöra för hur vi skall förfara när en energisparlampa går sönder – och någon lampa går ju förr eller senare sönder hur försiktiga vi än är. Enligt denna expert skall alla genast lämna rummet där olyckan skett, stänga dörrarna och vänta minst en halv timme.
Därefter kan man gå in och mycket försiktigt sopa upp resterna av den söndriga lampan samt torka med fuktig trasa. Dammsugare får man på inga villkor använda. Det man sopat upp placerar man i en glasburk, sluter locket och för burken till en mottagningsstation som tar emot problemavfall.
De nya lamporna innehåller nämligen kvicksilver. Och det är inte att leka med.

Jag har själv varit på Mises
bemannade station i Norrböle med en söndrig energisparlampa (som jag själv inte införskaffat) och kan intyga att det där står ett särkilt kärl för dessa farliga tingestar. Hela lampor som brunnit ut skall förstås också omhändertas på samma sätt.
Men ids alla bry sig? Det är inte utan att man tvivlar.

Hela detta gigantiska
lampbytande marknadsförs som ett led i arbetet mot den klimatförändring som många vill tro att beror på människans aktiviteter här på jorden, bland annat det att vi tänder glödlampor som i någon mån bidrar till uppvärmningen av klotet eftersom de inte är energieffektiva.
Men, med en ledarskribent i Österbottens Tidning, kan man naturligtvis fråga sig om man då också har glödlampor i stugorna på planeten Mars eftersom det konstaterats att även den planeten råkat ut för i stort sett samma temperaturhöjning som vår jord på senare tid…

Tja, vad gör man?
För min del dras jag numera till glödlampshyllan när jag handlar och börjar ha ett försvarligt lager av lampor för kommande behov. Den, förhoppningsvis, vänligare LED-belysningen föredrar jag att invänta i glödlampors milda sken.

JAN KRONHOLM