DELA

I denna ljuva tid…

…gå ut min själ och gläd dig vid. Och gnäll så lagom.
Visst sjutton. Inte ska vi sitta hemma och gnälla när vi är mitt i detta ljusaste ljuvligaste på hela året.
Inga Heller tycker att det gnälls för mycket. Det är hon inte ensam om att tycka. Hon till och med gnäller en hel del över att det gnälls. Det är hon inte heller ensam om att göra.
– Den som gnäller befäster sin maktlöshet, säger hon. Hon/han bara visar att hon/han egentligen inte har nåt att säga till om. Så kan vi inga ha det!

En liten figur har Inga Heller hittat på sitt körkorts baksida. Hon tillhör dem som fick lappen på det glada 70-talet och nu hittar hon en fluglort där bakpå. Hu så liten!
– Är det en traktor?
Tror gobbin. Pytt!
Det är ju en motorcykel. En sån där som ser ut som en snedögd japansk katt som skjuter rygg när den lutar sig mot stödet, en Kawasaki Z 1000 Abs, med 125 hk, vägande 235 kg och med 240 km/tim i toppfart. En sådan får hon köra. Om hon lägger upp en sådär 10.000 euro.

Som körkortsinnehavare antas man ha ett visst omdöme. Säkert! Det har vi ju sett. En sådan där leksak för medelålders lockar vem som helst till fartsynder. Inga Heller läser i DN var motorskribenten Conny Pettersson skriver – och nu gnäller hon inte efterpå utan säger bara dagens sanning:
Växlarna går i som het kniv i smör.
– Jamen, vad det bullrar på nere vid vägen! Som åska! Eller vid vänsterörat när man sitter i bilen. Swisch bara!
Körkortet är njutbart flyktigt i händerna på en Z 1000.
– Ditt körkort kan fara. Synd bara att du kanske döden dör innan polisen tar dig.
—jag styr upp rakt emot solen.
– Häls med dig! Själv föredrar jag att vara osexig, men livs levande!
Fartens tjusning upplever Inga Heller i Knutsbodabrinken, susande ner med cykeln mellan benen.

Och så detta evinnerliga petande och pratande om trädgårdar.
Inga Heller och gobbin har insett att trädgårdsprojekt gör sig bäst i planeringsstadiet. De kan sitta hur länge som helst på kökstrappan och se ut över tegen och prata i timtal om hur allting borde bara.
Inga Heller har i fråga om projektet som gäller att bygga en stenmur endast vidtagit ett enda steg åt fullföljande. Hon frågade sin svårt ryggsjuke kollega om han ville komma och hjälpa till. Nej, det blev inget av det heller.

Det finns faktiskt – tro det eller ej – en biskop i Sverige som har yttrat följande:
Helvetet på jorden kan vara en småstad där alla är fullt upptagna med att pyssla i sina trädgårdar.
Men klubba inte ner mig nu.
Han menade nog att man inte ska glömma bort sina medmänniskor.Att det gäller att ha måtta med allt. Att det gäller att inte snöa in på något och fastna där. Att folk går före nässlor. Om man orkar.
I alla fall är nyponrosorna ljuvliga. Glad midsommar!