DELA
Foto:

Hushållslära i praktiken

Pengarna läckte. Det fanns hål någonstans. I slutet av varje månad blev förvånade: vad farao har vi gjort?

Dessutom lider vi som alla andra av butikstristess. Handla? Nu igen? Och det är snömodd på parkeringen, och oljeflaskan ramlar ur kassen och krossas, och mjölktetran läcker.

De två problemen har en gemensam lösning: vi månadshandlar.

I går gjorde jag matlistan för mars månad.

Vi började systemet förra månaden. Tidigare har vi handlat mat för uppskattningsvis 150 euro per vecka, ofta mer. I februari handlade vi sammanlagt för 550 euro, och det var bara vår testmånad. När jag planerade mars månad var min strävan att dra ner kostnaderna ytterligare.

Färskvarorna då? Ja, vi handlar mjölk någon gång i veckan. Det kan man ta på cykeln när man passerar en matbutik. På samma gång kan man handla en nödvändig paprika om menyn så kräver.

Men mycket går faktiskt utmärkt att planera och frysa in. Det är heller inget som hindrar att man hanterar menyn flexibelt och ibland byter dagar.

Våra veckor är dessutom ganska enahanda.

På söndag kväll äter vi risgrynsgröt.

På måndagar äter vi soppa med nybakt bröd. Då ser jag dessutom till att baka extra bröd att frysa in för resten av veckan. I början av månaden äter vi till exempel blomkålssoppa som kräver färska varor, i slutet av månaden äter vi majssoppa eftersom majsen är en frysvara.

På tisdag äter vi pannkaka gjord på söndagsresterna. (Tips för en piggare ålandspannkaka: klipp i massor med torkade dadlar och aprikoser, krydda med kardemumma och kanel och använd kokosmjölk istället för vanlig mjölk).

På onsdag äter vi tillsammans med goda vänner. Endera hemma hos dem eller oss. Då blir det alltid vegetariskt.

En gång i veckan klämmer jag in en fiskrätt.

En dag i veckan planerar jag in kylskåpstömning, för rester blir det nästan alltid. Dessutom tar både maken och jag med lunchlådor av gårdagsmiddagen.

Fördelarna med systemet är framför allt att vi storhandlar, verkligen storhandlar en gång i månaden. Resten av månaden tänker vi inte på matvaror över huvudtaget. Det har frigjort massor med energi och faktiskt också partid.

En timme om månaden ägnar åt matplanering. Det är inte mycket.

Det är roligt att veta att maten är bra varje dag, och att vi äter både vegetariskt och fisk.

Och så är det trevligt att inte längre ha ett förvånande tomt konto i slutet av månaden.