DELA

Hur snabbt kan du skriva?

Den senaste veckan har jag ägnat hemsidan 10fastfingers för mycket tid. Hemsidan går ut på att man ska skriva så många ord som möjligt på en minut. Mitt nuvarande rekord är 80 ord per minut vilket i mitt fall motsvarade 425 knapptryck i minuten.

5 minuter efter att jag hade skickat länken till en av mina vänner fick jag ett försmedligt besked. Han skrev 122 ord.

122 ord per minut.

Jag lär aldrig slå 122 ord per minut men jag har lovat mig själv att inte sluta förrän jag åtminstone tar mig över 100. Det finns ett par hinder.

För det första måste fingerisättningen vara korrekt. Det går inte att knäcka 100-sträcket om man inte använder alla fingrar, en konst jag inte behärskar till fullo.

Ett annat problem är simultanförmågan. Jag behöver inte titta på tangentbordet när jag skriver men att försöka skriva ett ord samtidigt som man läser ett annat, i en lång rad av osammanhängande ord var en större utmaning än vad jag hade tänkt mig. Det går bra i ungefär en halvminut men efter det börjar jag tappa fokus och lyckas inte alltid få ihop uppgiften att ta in information för nästa eller nästnästa ord samtidigt som jag lyckas styra fingrarna att skriva ett annat.

När jag var i tonåren sysslade jag och mina kompisar med ett frågesportsspel på internet där en bot spottade ur sig en fråga och den som svarade snabbast fick poäng. Det var en frågesport som engagerade många i Sverige och för att bli bra på frågesporten gällde det att vara oerhört flink i fingrarna. För att få svara på några frågor alls behövdes även en fruktansvärd reaktionsförmåga och en hyfsad internetuppkoppling men vi gjorde så gott vi kunde. Jag var långt ifrån bäst men ganska bra, jag borde därför vara bättre på 10fastfingers.

Efter flera försök utan förbättring börjar jag skylla på de yttre omständigheterna. Jag försöker sätta mig i en snabbare position vid datorn. Ibland skyller jag på orden. Vissa gånger får jag kortare ord, då är förutsättningarna bättre men just den gången satt jag inte i min snabba position. Efter ett tag börjar rationaliseringar smyga sig på. Varför ska jag ens behöva skriva fler ord än 80 per minut? Varför är det viktigt, jag tänker inte ens i 80 ord per minut så jag blir ändå inte mer effektiv på jobbet. Det är bara dumt att bli besatt av att skriva snabbt.

Men jag kan inte släppa det, allting blir en tävling.

Den här spalten tog cirka 30 minuter att skriva. Det borde ha tagit 5.

Hur snabbt kan du skriva?