DELA

Hur har ni det med lössen?

När jag var liten så ville jag sjunga i Spice Girls, bli skådespelare eller hoppryttare som Malin Baryard. Men när jag var 15 ändrade jag mig helt och bestämde mig för att det var tidningsfotograf jag skulle bli.

Jag har inte ändrat mig sedan dess även om jag numera inte enbart är fotograf. I dag skulle jag kalla mig journalist och ibland resulterar det jag gör i bilder, ibland i text.

När jag var sju år gammal stod jag och mimade och dansade framför spegeln till Spice Girls Wannabe. Om någon då hade sagt till mig att det skulle ingå i mina arbetsuppgifter att ringa till Sunds skola och fråga ”Hur har ni det med lössen?” så skulle jag inte ha trott dem.

På tal om att ställa konstiga frågor så ringde min kollega, Victor Sundqvist, till stadsdirektör Barbara Heinonen veckan efter Vasaloppet och frågade ”Tar du hissen i dag?”.

Det är det jag tycker bäst om med mitt jobb. Ibland är det små barn som är intervjupersoner, ibland är det riksåklagare.

Ibland ringer läsare för att fråga om vi haft en födelsedagsintervju med en speciell person eller om hon drömt att hen fyller år den 2 maj. För henne är det viktigt att veta så att hon inte gratulerar det eventuella födelsedagsbarnet på fel dag.

Det är högt och lågt och här och där. Ingen dag är den andra lik. Förutom när det är lillajulmarknad, den har jag varit på ungefär 72 år i rad.

I mitt jobb har jag också mandat att vara lite dum och nyfiken.

Eftersom jag inte kan speciellt mycket om någonting så lär jag mig otroligt mycket varje arbetsdag.

Till exempel vilken dimension det är på gruset som Mariehamns stad sandar vägar och gator med (2–5 millimeter, för att undvika damm). Jag har lärt mig att man kan tävla med Pokémonkort (och spelreglerna är otroligt invecklade).

Att polisen dömer ut tårtstraff internt vid försening. Det är vanligt att svanar fryser fast i isen (och man gör bäst i att låta dem vara och låta naturen ha sin gång). Och en massa annat förstås.

Genomsnittsmänniskan jobbar 99 117 timmar under sitt liv, säger Expressen. Då är det ganska viktigt att man trivs på sitt arbete.

Det gör jag!