DELA
Foto: Porträtt Ida Jansson

Hur du överlever semesterns slut

Är du, precis som jag, första veckan tillbaka på jobbet efter semestern? Känner du dig som Maria Montazami gör utan sitt läppstift – naken, rädd och utlämnad? Funderar du på vad du nu har att se fram emot i livet?

Det gör jag.

Tack och lov , och så vidare, för återgången till vardagsrutiner, meningsfulla uppgifter, hälsosam dygnsrytm och allt det där andra som kommer när det är slut på semestern. Men det är lätt hänt att det känns vemodigt och sorgligt att semesterdagarna redan är slut.

Lugn. Bara lugn. Jag har lösningen.

Åtminstone är det min lösning. En lista över saker att se fram emot.

I dagarna kom den nya Mediskatalogen. I den ska jag botanisera bland kurser i kombucha, svetsning, motorsågande, broderi och magandning. Mediskatalogen innehåller något som alla typer av människor kan sysselsätta sig med istället för att tänka på det annalkande mörkret.

I september ordnas Skördefesten och redan nu kan man börja låna saftnings-, syltnings- och konserveringsböcker på biblioteket. Det gör jag så jag vet vilka grödor jag ska hålla utkik efter på skördefestgårdarna och sedan fylla mitt skafferi med.

Till hösten när mörkret faller tidigare kan man med gott samvete lägga sig på soffan och titta på serier. Det gör jag med gott samvete även på ljusa dagen ibland förstås. Men den här hösten ser jag fram emot att se den brittiska deckarserien Ett fall för Vera (börjar på tidag) och säsong tre av Stranger Things (släpptes i juli).

Börja med ett nytt stickningsprojekt. Eller fortsätt med ett gammalt. På nätet finns en uppsjö av olika mönster på grytlappar, mössor, vantar, strumpor, koftor och annat. Kanske du ska starta en stickjunta med likasinnade?

Låna och läs alla böcker du inte hann med under semestern. Låt dig snöa in på antiinflamatorisk kost, origami och rymden.

Starta ett eget Halv åtta hos mig! Slå ihop dig med tre vänner och turas om att laga trerättersmiddag varje sketen vardagkväll en vecka.

Nu när temperaturen både i luften och i vattnet sjunker är det perfekt att börja vänja sig med vinterbad. För ärligt talat, att simma i havet är så underbart att det inte ska begränsas endast till juni och juli.

Är det inte något av dessa förslag som faller dig i smaken så kan du alltid börja planera din vintersemester och nästa års sommarsemester. Göra ett schema och börja räkna ned dagarna till dem!