DELA
Foto: Porträtt Johan Orre

Hur doftar potatiskällare?

Varför har människor så svårt att omsätta dofter i språk?

Enligt forskning som Asifa Majid och Nicole Kruspe har gjort visar att människor är mycket sämre på att hitta universella beskrivningar av dofter än färger. Ofta används liknelser. I studien som Majid och Kruspe genomförde fick människor bland annat beskriva kanel efter att ha luktat på det.

– Söt, kryddig, vin, godis, ätbar, var några av orden som personerna använde för att beskriva kanel.

En av slutsatserna som studien gör är att personer som är beroende av dofter för att inte äta något farligt är bättre på klassificeringen. Studien testade bland annat två grannstammar i Malaysia. Den ena odlade ris som huvudsyssla och den andra jagade och samlade från skogen. De som jagade var mycket bättre på att klassificera och döpa dofter. Studiens slutsats var att de som lever på vad skogen har att erbjuda och måste undersöka också med näsan är bättre på att undvika de lukter som kan vara farliga. Att kunna vidareförmedla farliga lukter blir också viktigare om man utsätts för en bredare variation av lukter. Båda grupper var bättre än amerikaner, som också testades i studien.

Sur mjölk , ostbågar och rökig whisky är lätta att känna igen. Det kan till och med jag. Men försök blindtesta kryddor eller mat bara med näsan. Det är inte så lätt som det verkar vara.

Om man ska välja ett vin i affären är det också liknelser som gäller. Jordigt kan vara en vinbeskrivning. Men hur smakar jordigt? Enligt en vinparlör på nätet har jordigt vin en doft av (våt) jord, ofta med en liten bitterhet i smaken. Jordighet i vitt vin känns tydligare i vin med mild fruktsyra och döljs i syrligare. För rött vin beskriver uttrycket en instängd doft, som i en potatiskällare. Jordigt vin doftar alltså som potatiskällare. Och även om vi är många mer eller mindre vet hur det doftar i en potatiskällare är det egentligen en ganska usel beskrivning på en doft. Potatiskällare.

Ett vin kan också vara druvigt, bensindoftande, begåvat, dofta blyertspenna eller ha attack. Andra ord för att beskriva vin är begåvat, svaveldoft, slutet, ursprungstypiskt och ihåligt.

Men det är nog därför många sommelierer har en poetisk ådra.