DELA

Ho ho ho i fel stuga

Under många år extraknäckte jag som tomte. Jag var fantastisk (alternativt billig).

Kunderna strömmade in och alla år var jag fullbokad bara dagar efter att jag annonserat. Ibland behövde jag inte ens annonsera.

Hur som helst. Upplägget var enkelt. Fyra till fem timmars jobb, sammanlagt åtta till tio hushåll och avslutningsvis flera hundra euro i plånboken. Succé.

Jag var också seriös. Dagen före julafton rekade jag alltid min runda och samlade därutöver in detaljerad information: Var hämtar jag säcken, har kunden hund (jag är aningen hundrädd) och hur många personer kommer att finnas på plats? På detta sätt fortlöpte julafton ofta utan större bekymmer.

Förutom ett år.

På min runda den 23 december hade jag problem att hitta ett av husen. Jag fick inte syn på något husnummer och när jag väl hittade rätt visade det sig vara ett parhus. Jag ringde kunden och förklarade läget. ”Inga problem”, sa hon. ”Det är bara vi som är hemma i morgon så du ser var det är tänt”. Kunden i fråga lämnade också klara direktiv. ”Du måste vara på plats 19.30 eftersom barnen – en pojke och en flicka – är så små”. ”Förresten”, sa kunden. ”Säcken ger vi dig när du knackar på”.

Den 24 december klockan 19.29 sladdar jag in på gården. Hela parhuset är upplyst och det står bilar framför båda uppfarter. Ridå. Jag chansar (det är ju ändå 50/50) och knackar på den vänstra delen. Dörren flyger upp och en kvinna utbrister: ”Vilken tur att du är i tid. Här har du säcken”. Bingo.

Jag tomtar upp på övervåningen med släpande steg och rossliga skrock. Jag slår mig ner i en fåtölj och sonderar terrängen. Sex personer varav två barn – en liten pojke och en liten flicka. Om jag inte var säker innan så var jag det nu. Jag hade chansat rätt.

Jag delade ut paket och drack glögg samtidigt som barnen sjöng för mig. Det var en fin stund. Betalning fick jag också och 20 minuter senare var jag ute i bilen igen, på väg mot ny destination.

Då ringer det i telefonen. ”Var i helv*te håller du hus?”. Då förstod jag. Jag hade knackat på fel dörr, tomtat hos grannen och samtidigt snott en annan tomtes jobb.