DELA

Hen skulle spela huvudrollen i filmen om mig

(Det är min chef som gav mig rubriken. Jag vet, det bor en klasslärare i honom. Men den här rubriken är ändå bättre än den första han gav mig för spalten. Något om urbaniseringens följder för kinesiska barn på landsbygden.)

Det skulle vara ett hedersuppdrag för vilken skådis som helst att få spela mig. Egentligen behövs det många skådisar för att täcka alla mina personligheter.

Christian Bale, föreslog chefen. Ha, säger jag. För mig är Bale en barnskådis som inte kan se arg ut. Och man måste kunna se arg ut om man ska spela mig. Det spelar ingen roll att Bale spelat Batman, det var för mycket ”Fladdermusen” över honom.

Ska det vara en manlig skådespelare måste det bli Bruce Willis. Han har utvecklats från en charmör och privatdetektiv i tv-serien Moonlightning till en stenhård snut i alla Die Hard-filmer. Fast jag hann tröttna ordentligt på honom tills jag såg Sjätte sinnet. Då återtog han sin plats bland mina topphårdingar.

Alltså: Bruce Willis ska hoppa in när det är arga scener. Han kan vara sådär sammanbitet, ironiskt arg som jag (drömmer om att vara) är.

När det är glad-Nina-scener ska det vara Julia Roberts. Hennes skratt är också enerverande.

För gråtscenerna måste det naturligtvis vara Helena Bergström, med snoren rinnande som i Sista dansen.

När film-Nina ska vara elak står det jämnt mellan Jack Nicholson och Angelica Huston. Fast kanske Huston får vara förföriska Nina, sådär som Morticia Addams är. Då kan Nicholson vara elak i fred.

Nina som barn, ja det får väl vara mina barn som innehar de rollerna. En del av dem sägs ju till och med likna mig. Nina som gammal, då är det självklart att det blir en remake av Mamma Mia, fast nu med namnet Mamma Nina och Meryl Streep spelar Nina. Mycket sång och dans. Och Pierce Brosnan är slående lik originalet.

Vardagsscenerna kan jag spela själv, för att det inte ska bli en så dyr film och för att det är svårt för andra att få med det subtila och nyanserade i mitt vardagsjag. (Å andra sidan tror jag att skådisarna ställer upp gratis för en chans som denna.)

Så, som ni ser är det inga problem med rollbesättningen för filmen om mitt liv. Inspelningsutrustning har jag på jobbet, rekvisita kan man låna ihop. Det är bara tiden som fattas.