DELA

Hemskt med bara en tidningsröst

Vi börjar med ett citat:

”Så vad kan det ha funnits för motiv för gruppens engagemang? Kanske rent personliga. Åland var sommarparadis för många av dem. Om man fick en nationsgräns i Skiftet skulle deras sommarland ligga i utlandet”.

Benita Mattsson-Eklund lanserar ”sommarstugeteorin” i Tidningen Åland den 11 januari 2013. Gruppen hon skriver om är Ålandskommittén, ”självstyrelsens arkitekter” för att använda Folke Wickströms och Jerker Örjans ord.

Insändaren där Wickström-Örjans använder beteckningen kommenteras av BME där hon efterlyser källor till ”antydningar och spekulationer”. Själv har jag sedan dess väntat på en redovisning av källorna till ”sommarstugeteorin”, eller en kommenterar till den samma av våra lokala historiker, till exempel Olle Sjöstrand.

Upptakten var förstås artikeln i Nya Åland några dagar tidigare där Mats Adamczak berättade om sin forskning kring Ålandskommittén, som ”varit styvmoderligt behandlad i historiebeskrivningen” (Wickström-Örjans).

Att kalla kommitténs medlemmar för ”Självstyrelsens glömda hjältar” (rubrik i Nyan) föll inte BME på läppen, ”nyttiga idioter” var hennes omdöme.

Så kommer då Adamczaks bok ”Den bortglömda historien” och sågas totalt i BME:s recension.

Nästa citat:

”Jag har läst både boken och Benitas recension. Jag tycker att Benita inte tagit till sig bokens fördelar med delvis ny kunskap utan hon koncentrerar sig helt på bokens brister. Synd! /…/ Vänner, läs boken med kritisk blick. Den innehåller dock flera intressanta guldkorn.” (Roger Jansson på Facebook).

Nyans recensent Pertti Hakala noterar samma brister som BME men ger också sakinnehållet det utrymme det förtjänar. En professionell recension som välkomnar till debatt och fortsatt forskning.

Med tanke på den tidigare polemiken om historieskrivningen är det oerhört märkligt att BME sätts att recensera boken. Kultursidor brukar vara till för att främja debatten, inte för att slakta meningsmotståndare.

Vad var det Anders Wiklöf skrev på Nyans första sida den 11 november ifjol: ”Nya Ålands röst är viktig för Åland”.

Tänk om det bara fanns en tidningsröst på Åland.

Mårten Sundberg