DELA

Hela världen för mig själv!

Hösten är ljuvlig! Naturen och alla människor lugnar ner sig, luften är frisk och trängseln är borta. Alla bekanta ansikten återvänder efter att ha varit ute i förskingringen.

Mariehamns litenhet gör sig påmind igen. En kvällspromenad en söndag genom Dalbo och runt Sviby känns som en promenad genom ett avfolkat land.
Under en timme ser jag fyra (4) andra människor. Som genom ett trollslag kastas jag tillbaka till ungdomens frustration.

Höstkvällar när
man hängde på Nygatan och allt var öde, tomt och tyst förutom någon enstaka Ford Taunus som långsamt sniglade sig fram längs gatan. Först ner, rundan vid Arken och sedan upp igen. Gång på gång.
Kallt var det, när jag var ung blåste det alltid en kall vind längs Nygatan. Jag och bästisen vandrade fram och tillbaka sträckan från Ålandsvägen ner till grillen i hörnet Strandgatan-Nygatan hopkurade i våra alldeles för tunna, men snygga jackor. Ensamma med vår längtan till något bättre.

Då drömde
vi om folkmyller, glamour, premiärer och stiliga brunbrända män i cabriolet som saktade in för att ta sig en titt över Ray Ban-solglasögonens kant.
Men det man fick var en tom Nygata med en ensam rostbehandlad Taunus fylld av tonårskillar med vinterblek hy och flottig lugg.

Nu vill
man ha lugna, sköna kvällspromenader där man (i smyg) kan beundra andras trädgårdar med altaner och odlingar. Man vill känna vinden, den ljumma augusti-septembersorten, och ha hela södra Sviby för sig själv.
Helst ska inga brunbrända män i cabriolet sakta in för att ta sig en titt på en där man stavgår fram i säckiga joggingbyxor och en grådaskig fleecejacka. Och tänk: äntligen får man det man vill ha.

En kollega tipsade om att Ikea en lördagkväll också bjuder på lugn och ro. Tänk att i lugn och ro få gå och plocka och titta!
Glöm shoppingen i New York eller Paris som var en dröm för 20 år sedan, där är bara en massa andra människor och trängs.

Så vänta
bara, alla ni frustrerade tonåringar, och ha tålamod där ni travar upp och ner för Nygatan. Ett hösttomt Mariehamn kan vara precis vad ni längtar efter en dag i framtiden.