DELA

Johan Orre i spalten: Havannasyndromet inte närmare lösning

Det började 2016 i Havanna, Kuba. Två tjänstemän på den amerikanska ambassaden började uppleva märkliga symtom som yrsel och illamående. De hörde också metalliska ljud. Fler insjuknade med liknande åkommor och vips så blev Havannasyndromet namnet på allas läppar.

Det spred sig världen över och verkade främst drabba diplomater och andra myndighetspersoner på jobb utomlands.

Vad var det som hände?

En rad teorier har presenterats genom åren. Mest framstående har tankar om något slags hemligt vapen varit. Tanken är att det finns ett slags ljudvapen som skickar ut ljudvågor i olika frekvenser för att påverka människors mående. Ryssland har tidigare pekats ut för att ha genomfört de påstådda attackerna, men har nekat till all inblandning.

Av allt att döma finns inga sådana här vapen. Dessutom är det rätt märkligt att försöka pricka människor med ljudvågor, speciellt inomhus, där väggar ju skyddar de tilltänkta offren. Ifjol skrev den amerikanska underrättelsetjänsten att det knappast är främmande makt som ligger bakom.

Den mest rimliga förklaringen är någon form av masspsykos. Det handlar om rätt diffusa symtom som kan ha många olika förklaringar. Stress, till exempel, skulle kunna förklara yrsel, huvudvärk och illamående. Dålig sömn, matförgiftning eller vätskebrist är också tänkbara förklaringar.

Att flera fall uppdagades efter att historien fick medial spridning tyder också på att människor har kopplat ihop sina rätt vardagliga symtom med ett hemligt ljudvapen och på så sätt ”drabbats” av Havannasyndromet.

Nu har nya uppgifter presenterats i ett journalistiskt samarbete mellan Der Spiegel, The Insider och CBS 60 minutes. De pekar ut den ryska underrättelseenheten 29155. Gruppen kopplas dessutom samman med akustiska vapen och det finns uppgifter som pekar på att de har befunnit sig på platser där människor har drabbats av Havannaliknande symtom.

Bevisen är rätt svaga. Journalisterna har pratat med människor som har drabbats. De har intervjuat människor som i samband med de påstådda attackerna har sett, enligt egen utsago, märkliga saker. Bilar och människor som de inte känner igen har synts på övervakningskameror. Journalisterna har pratat med underrättelsemänniskor som tror att ryssarna har ett ljudvapen, utan att för den sakens skull kunna lägga fram konkreta bevis. Det enda beviset som presenteras är ett mejl där en av medlemmarna i 29155 belönas för en utredning om akustiska vapens potential.

Jag förhåller mig skeptisk till de nya uppgifterna om lösningen på mysteriet med Havannasyndromet. Men fascineras av hur gärna det mänskliga psyket vill hitta komplicerade förklaringar utan att först ha avfärdat de enkla.

Och jag kan tänka mig att den ryska regimen myser lite över att anklagas för att ha ett supervapen som gör diplomater indisponibla på nolltid.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp