DELA
Foto: Porträtt Anna Björkroos

Hästen gör dig frisk

All stress är som bortblåst. Kroppen är varm och mjuk. Med stövlarna djupt i sågspånet och lutar mig lätt mot min stora vita kompis, känner värmen från hennes kropp och hur hennes hals och huvud blir allt mer avslappnat när jag kliar i mankammen.

Jag känner mig tillfreds hela vägen ner i magen. Kvällen i stallet är en genomkörare för kroppen och ack så viktig för knoppen. För mig är stallet en fristad där alla möts på en gemensam plan. Maktstrukturer och fördomar blir värdelösa när alla är ridklädda, har halvsvettigt, tillplattat hår och känner varandra till förnamnet.

Här kan den spensligaste 10-åriga tjejen, rakryggat och med självklarhet i varje rörelse, hjälpa den 55-åriga, manliga företagsledaren på 1,70 att tränsa den knepiga hästen.

Vi är alla nöjda den kvällen i min ridgrupp, vi skrattar och pratar om häst- och ridrelaterade saker. I bland kommer vi in på annat och då gör sig den utomstående världen påmind.

Någon visar sig vara expert på vaccin eller löneutbetalningar eller virkesdimensioner eller något helt annat. För därute är den personen sjukskötare eller ekonom eller byggare eller kanske journalist.

En kväll stod jag och kratsade en hov och klagade, för bara hästens öron trodde jag, på hur ont jag hade i armen. Dörren skjuts hastigt upp och kvinnan som donar med hästen i boxen bredvid stegar in och ber att få kolla min arm. Resolut vrider hon den i en obekväm, och för mig smärtsam, vinkel.

”Du riskerar att få musarm. Du borde byta sida med datormusen och kontrollera höjden på skrivbordet”, slår hon fast, och försvinner ut igen. Läkaren, som hon tydligen är.

Jag mår bra i stallet och jag är inte ensam. Jag får stöd av Lunds universitet.

Välmående kan mätas genom ”känsla av sammanhang” och påverkar faktiskt hur vi klarar motgångar överhuvudtaget. Lundsstudien visar att de som rider både har en större ”känsla av sammanhang” än andra och hamnar i topp för ”mening i tillvaron”. Forskarna slår fast att hästen är ”en faktor som gör att människor håller sig friska”.

Den fysiska aspekten av ridning och hästar spelar såklart in. Du kan rida dig genomsvettig och till träningsvärk, din bålstabilitet och balans blir bättre. Men alla pass märks tydligt ryttarens kropp eftersom hästens rörelser fortplantar sig i människans kropp.

Du rör dig som om du skulle promenera, fast det är hästen som skrittar.