DELA

Härligt, härligt men farligt, farligt?

Nästan allt gott och roligt i livet är samtidigt onyttigt och i vissa fall farligt, det är sen gammalt.

Det börjar redan när man är barn. Godis? Bara på lördagar. Läsk? Dåligt för tänderna. Titta på tv eller spela tv-spel? Fyrkantiga ögon.

Man växer upp och blir tonåring och sen ung vuxen. Vill testa gränser och utforska världen. Alkohol och tobak? Härligt och spännande men ack så farligt. Sen blir man vuxen på riktigt och lugnar ner sig. Kanske återupptar roliga och hälsofrämjande träningsaktiviteter.

Riskfritt?

Inte alls.

Undertecknad hann med några träningar med ett lokalt fotbollsgäng för ett par år sedan, innan en vass armbåge i mellangärdet knäckte ett par revben. Under träning alltså, inte match.

Revbenen är läkta sen länge, men säkrast att hålla sig vid sidan av planen som knattetränare.

Innebandy är inte säkrare. Min gode vän Marc hann spela en kvart av sitt första träningspass i början av juni innan han drog hälsenan. Där for den sommaren.

Sportutövande är härligt – men farligt.

Samma sak om man vill sätta kulinarisk guldkant på tillvaron. Nästan allt gott är samtidigt uselt för klimatet och kranskärlen.

Men ett glas bourgogne då? Man läser ju då och då att måttligt intagande av rödvin ska vara positivt för hälsan? I Frankrike kunde man länge gott unna sig upp till tre glas per dag, enligt landets folkhälsomyndigheter. Men för ett par år sedan stramade även de liberala och livstörstande fransoserna åt sina rekommendationer: nuförtiden rekommenderas max två glas vin per dag, och myndigheterna förespråkar dessutom åtminstone en helt alkoholfri dag då och då. Autres temps, autres maeurs, ack ja.

Men all forskning som kopplat ihop måttligt vindrickande med ökad livslängd och minskad risk för hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes och demens? Nej du, så roligt ska vi tydligen inte ha det. En forskargrupp som analyserade resultaten från 87 studier kunde 2016 visa att sådana positiva samband icke lätt låter sig göras.

Tråkmånsar.

Men kaffe då? Ett sista halmstrå för den vuxna som vill kunna njuta utan att känna ångest för farliga bieffekter?

Samma sak där: vissa studier visar på positiva hälsoeffekter, andra varnar om negativa sådana.

Vem ska jag tro på, tro på, tro på när, tro på när allt är så här, som Di Leva sjöng.

Upptäcker att Dagens Nyheter precis publicerat en artikel under rubriken ”Så bra (eller dåligt) är ditt dagliga kaffe för hälsan”.

Darrande börjar jag läsa. Är det farligt eller nyttigt att dricka kaffe varje dag? Mycket riktigt konstateras det att vetenskapen velat fram och tillbaka genom åren. Vem ska man tro på?

Tidningen frågar Susanna Larsson, docent i epidemiologi på institutet för miljömedicin vid Karolinska institutet i Solna, som har undersökt kaffets effekter i flera studier. Hon konstaterar brister i mycket av den tidigare forskningen som dragit paralleller mellan kaffedrickande och ohälsa.

”Kaffe verkar ju vara rena hälsodrycken, eller?” frågar DN.

”Ja, nästan. Det verkar inte finnas några negativa konsekvenser av att dricka kaffe, i alla fall”, konstaterar Larsson.

Puh, suckar jag lättat, och sippar vidare på morgonens tredje kopp.