DELA

Har ni hört vad hon gjorde i går?

Rykten är ett ord som på många andra ställen inte är en stor grej alls, har jag fått för mig. Men jag kan ju ha fel där med. Åtminstone tror jag att det här på Åland är annorlundare, alla känner alla och framför allt, alla vet allt om alla.
Och man är släkt med i princip alla. Kommer ihåg en gång då jag försökte förklara för min mormor från Helsingfors, som inte riktigt förstod vad jag menade, att om man säger något på Select i Mariehamn så vet folk i Sund om det fem minuter senare. Visst, så kanske inte fallet riktigt är, men man kanske kan dra en jämförelse med det i alla fall.

Jag älskar Åland på sommaren och skulle aldrig vilja bo någon annanstans då, jag har så himla fina minnen här. Men ibland blir jag bara så trött på hur allting sprider sig.
Vissa är duktiga på att inte ta åt sig av vad de hör, jag har försökt inbilla mig själv att jag också är en sån person. Men i slutändan inser jag alltid, att det är inte så jag funkar. Jag tar åt mig fruktansvärt mycket av vad folk säger och tycker, inklusive rykten.
Ibland har jag velat flytta bort från denna ö, kalla mörka höstkvällar då regnet bara öst ner och allting rent ut sagt har känts förj-vligt. Få en chans att skapa nya kontakter och börja ett nytt liv. Få en ny start helt enkelt.

Detta kanske låter löjligt i vissas öron men det är så jag har känt. Men samtidigt så skulle jag aldrig vilja lämna mitt liv här, det är väl bara att acceptera att man kommer aldrig komma ifrån det att rykten sprids om en.
Borde försöka jobba på att bli en sån person som inte bryr sig om vad nån säger eftersom det bara finns en person som vet vad som är sant, och det är den som själva ryktet baserar sig på.

Det kan börja med en liten sak, som sedan växer sig större när det går från mun till mun. Varje ny person lägger på en liten extra detalj och till slut är det hela uppförstorat till något som låter helt sjukt. Och är så långt ifrån den lilla nyheten det hela en gång började med. Men som sagt, det finns ingenting man kan göra åt att det är så här. Det gäller bara att försöka tänka, att det ju faktiskt bara är jag som vet sanningen. Ingen annan. Personligen tror jag att det är något som aldrig kommer ändras på denna lilla ö som knappt syns på kartan, Åland kommer alltid vara en plats där folk vet och hör saker. Och det är väl just det som gör att man ibland bara vill flytta härifrån medan man andra dagar är glad att man fortfarande bor kvar här.

Jag antar att jag med den här spalten, även försöker lära mig själv någonting. Och förhoppningsvis kanske jag kan få någon annan som sitter i samma sits, att ändra tankesätt.
Varför låta andra få gotta sig i att trycka ner dig med massa saker, som i vissa fall, inte ens är sanna? Nä, hörni, nu är det slut på det.

Sofia Söderlund (prao)