DELA
Foto: Porträtt Anna Björkroos

Har ni hört om höstens blåsor?

Är ni småbarnsföräldrar så vet ni säkert vad jag menar. Höstblåsor är nämligen en rätt vanlig virusinfektion numera. Den dyker upp i barngrupper, som skolor och daghem, när hösten kommer och sprider sig sedan som en löpeld.

Vanligast är den bland barn under tio. De får hög feber, blåsor, ibland kan till och med tånaglar lossna. Obehagligt och jobbigt, men på några dagar är det hela över.

Men i höst har någonting hänt. Höstblåsor i mängd även bland vuxna. Och vi vuxna är ju lite vekare virke, så vi blir ordentligt sjuka av de här bobborna.

I vår familj var det maken som däckade först. Han hade suttit bredvid en kollega på jobbet en hel dag. En kollega som kände sig sådär lite smårisig man ofta känner sig på hösten, men som redan senare samma kväll såg hur blåsor började ploppa upp i huden.

Inkubationstiden är ofta tre till sju dagar. Fyra dagar senare hade vi blåsorna i huset. Och där stannade de i två veckor. Jag trodde i min enfald att jag skulle klara mig. Och dottern har haft blåsorna en gång förut, och då ska man vanligtvis klara sig.

Vi två friska höll oss på vår kant och försökte låta sjuklingen vara i fred med sin höga feber och blåsor på händer, armar, fötter, ben och ansikte.

Men den här höstens blåsor har visat sig vara något i hästväg. Dottern fick minsann både hög feber och blåsor-och så jag också. Vad är det här riktigt, tänkte vi, surfade på Vårdguiden och höll oss hemma. Borta från alla andra.

Det här säger Vårdguiden:

Du har blåsor som kan sitta i munnen, på läpparna, kindernas insida, tunga och gom. Det uppstår små sår om blåsorna går sönder. Du har feber med 38-39 grader. Vissa får inga symptom alls.

Behandling finns det ingen, tyvärr.

”Mot smärtor i munnen, som kan göra ont när du äter, kan du ta vanliga receptfria läkemedel. Med blåsor i munnen brukar det vara lättare att få i sig sådant som är kallt, till exempel kylda drycker eller glass. Avstå från sådant som är surt och salt.” tipsar Vårdguiden.

Häromdagen hörde jag en läkare intervjuas i Ålands radio som bekräftade det jag redan misstänkt. Det är något annorlunda med höstblåsorna i år. Möjligheten finns att viruset muterat och faktiskt skapat en epidemi på Åland. Enligt läkaren är det ”massor med vuxna människor som fått det här, med en allvarlig symtombild”.

Till all lycka verkar jag inte fört in den envisa bobban i Nyan-huset. (Det smittar via händer, och innan du egentligen vet att du är sjuk. Så jag knackar i trä.) Kanske hjälpte det att kollegan Johan körde totalstädning av hela nyhetsdesken innan han tog över när jag blivit sjuk?

När jag sedan lite försynt meddelade gänget att jag mådde bättre och var på väg in på jobb så fick jag ett vänligt, men tydligt, besked om att jag som chef borde föregå med gott exempel och hålla mig hemma tills jag var heeelt frisk.

Mellan raderna alltså: Håll dig härifrån med bobbor och blåsor.