DELA

Häng med i snacket

I går släpptes årets nya ord, en lista sammanfattad av Språkrådet och Språktidningen i Sverige. Listan visar på vilka trender som formar språket och nedan följer några exempel:

Pokepromenad är ett av årets nya ord. I mobilspelet Pokemon Go ska man samla pokemons. Man måste man röra på sig för att få sina figurer att växa och går således på en promenad för att stimulera dem, därav pokepromenad. Det ska inte förväxlas med det liknande nya ordet poke, hawaiiansk sallad innehållande rå fisk.

2016 verkar vi också ha skammat pappafeminister, eftersom både ordet skamma och pappafeminist har tagit sig in på listan. Pappafeminist är en man som anammat det feministiska perspektivet när han blivit förälder, att skamma är att få någon att känna skam.

Att bli ghostad är nog årets mest märkliga ord. Det är nämligen att göra slut med någon genom att sluta ge ifrån sig livstecken, till exempel på sociala medier.

Har man blivit ghostad och är för skammad för att ta sig ut på stan men ändå inte vill äta ensam kan man alltid mukbanga (jag är osäker på om jag använder ordet rätt), alltså att göra en internetsändning där man äter och samtidigt talar med sin publik. En lyckad mukbang kräver insikten att vi genomgår ett proteinskifte där vi byter ut köttet mot proteinkällor som är mer miljövänliga. Varför inte ta ett glas växtmjölk (mjölk producerad av vegetabiliska produkter) till maten som helst ska vara förpackningsfri (precis som det låter) och inhandlad i en matsvinnsbutik där varor som annars skulle kastas säljs till låga priser.

Efter avslutad mukbang är det skönt att krypa upp i soffhörnet med sin vuxenmålarbok (en målarbok för vuxna, helt enkelt) och kanske anamma sin inre Dylanman (en man som beundrar artisten Bob Dylan och som anser sig förstå honom särskilt väl).

Är inte mukbang för dig kanske du lider av fomo, från engelskans fear of missing out. Det vill säga oro för att missa något särskilt intressant eller roligt.

Nästa år hoppas jag att verbet att McGyvra tar sig in på listan, alltså att lösa ett problem genom att improvisera ihop de nödvändiga verktygen som den gamla tv-hjälten McGyver gjorde i varje avsnitt.

Jag hoppas att någon influerare kan hjälpa mig med det.