DELA

Håller tekniken på att göra revolt?

I helgen flög jag tur och retur till Österbotten. På vägen dit uppmanade flygvärdinnorna de som hade en Samsung Galaxy note 7 med sig att kontakta kabinpersonalen. På hemvägen fick man ett textmeddelande på morgonen om att det är förbjudet att överhuvudtaget ha med sig den telefonen.

Orsaken är att telefoner av samma modell blivit överhettade och börjat brinna av sig själva.

Att teknikprylar får något fel är väl i sig inget nytt. Att de efter de kommit ut på marknaden visat sig ha något fel man inte räknat med händer väl alltid nu som då. Men när flygbolagen börjar förbjuda en viss sorts telefon på grund av att den kan självantändas börjar man fundera. Hur vet jag att inte min tv plötsligt brinner upp, telefonsladden i väggen när jag inte är hemma har jag slutat med för länge sedan efter att ha sett skräckexemplar om laddare som börjar brinna när de blir kvar i eluttaget. Vågar jag lämna kontakten i brödrosten eller kaffekokaren när jag åker hemifrån? Man brukar säga att det finns risker med gammal teknik men när nyproducerade prylar är en fara börjar man ju undra, håller tekniken på och gör revolt? Det är såklart inte möjligt, hur mycket vi än vill tro att vår dator lever sitt eget liv ibland så är det bara en pryl som inte kan tänka som vi.

Men om jag leker med tanken om att prylar kunde säga något. Vad är det då tekniken vill ha sagt?

Man kan också svänga på frågan och undra över om det är vi som borde göra revolt mot tekniken? Vårt slentrianshoppande av teknik är oroväckande. En ny telefon hit eller dit spelar ingen roll. Om skärmen spricker eller batteriet blir dåligt är det bara slänga och köpa en ny.

Vi säger att vi är beroende av vår teknik, att vårt liv finns i vår dator eller telefon. Varför tar vi inte då bättre hand om våra teknikprylar?

Det är vår inställning till teknik jag undrar över. Annan typ av konsumtion som mat och kläder pratar man om ansvarsfullt konsumerande, medvetenhet om var produkterna härstammar i från och ekologiska fotavtryck.

Sådan medvetenhet finns inte när det handlar om teknik, tycker jag. Där är vi kvar i slit och släng. Är det inte dags att göra revolt mot tekniken innan tekniken gör det mot oss?