DELA

Hallå BBC, var är min trädgårdstidning?

När julen närmade sig kom jag på att frun nog ville ha en trädgårdstidning under julgranen. Lägenheten är full av såna – trädgårdstidningar alltså, inte granar – men de är antingen finska eller svenska. Jag blickade längre bortåt och kom på att BBC-programmet Gardeners’ World också ges ut som månadstidning.

Det var bråttom. Att beställa den via BBC eller något engelskt företag lät sig av olika digitala orsaker inte göras.

I stället hamnade jag hos ett finländskt tidningsbolag och fyllde i alla rutor rätt. Nu gick det bra. Tydligen skulle prenumerationen börja med januarinumret.

Ett mejl med beställningsbekräftelsen anlände snabbt från fastlandet. Där stod det att vi skulle få tolv nummer och att det första skulle anlända inom sex till elva veckor, med ett ”ungefär” tillagt för säkerhets skull.

I början av januari kom fakturan, från ett företag i Danmark.

Också där skrevs det vagt om när det först numret skulle anlända. Man kunde visst få vänta upp till tio veckor.

Januari kom och gick. Februari likaså.

Häromveckan fick frun post från England.

Men det var inte tidningen. Det var ett opersonligt brev från en anställd på ”Immediate Media” som stavade fruns namn fel och tackade henne för prenumerationen. Nu har den krympt till 11 nummer och den börjar med numret som finns att köpa i England den 25 mars.

Hur länge det tar för den tidningen att komma till Åland avslöjades inte i brevet.

För fyrtio år sen gick jag till Lisco och sade att jag ville prenumerera på den engelska musiktidningen NME i stället för att springa till bokhandeln varje dag för att kolla om de fått in den.

Det gick bra och det tog inte så här lång tid innan tidningen trillade ner i postlådan.

På nätet – det som ska göra livet lättare på alla vis – bollas jag från det ena ansiktslösa företaget till det andra. Men BBC finns åtminstone, tills vidare. Känner ni någon där som kan ta tag i saken så får ni gärna tipsa mig.