DELA
Foto: Porträtt Karin Erlandsson

Grundkurs i rimmad vers

Försöken med rimmad poesi sprider sig i samhället som om det aldrig funnits en Edith Södergran.

”Dikterna” är en ren plåga att höra. Att skriva rimmad vers är nämligen en svår konst.

Givetvis vill jag uppmuntra människor att uttrycka sig kreativt. Sitt för all del hemma i vrån och rimma på hand och strand. Men vuxna människor måste också förstå när deras försök har så låg nivå, att försöken aldrig ska nå offentligheten.

Att skriva är en sak, att visa upp det man skrivit en helt annan.

I de flesta exempel på den här nivån rimmar skribenten på radernas slutord. Så här kan det låta: ”Nu är sommarn här/och vi ska ut och plocka bär. ” Här och bär rimmar.

Jag tänker inte ens försöka lära ut mer avancerade tekniker, utan ger råd till just dem som rimmar enligt modellen AA, BB, CC och så vidare.

För det första: stavelserna i de rimmade raderna måste ha samma antal.

För enkelhetens skull betraktar vi nu vokaler som stavelser. Räkna vokalerna i raderna: ”Hallå där/köp blåbär”. Tadaaa! De är lika många!

Raden ”Nu är sommarn här” har fem vokaler, medan raden ”och vi ska ut och plocka bär” har åtta vokaler. Inte bra. Då haltar rytmen.

För det andra: byt aldrig plats på verbet för att kompromissa fram ett rim.

”Evert tycker om att långsamt gå” är fel. Det heter förstås ”Evert tycker om att gå långsamt”, men skribenten har insett att ”långsamt” är ett svårt rimord, och helt enkelt kastat om verbets plats. Det här är kanske den mest avslöjande tekniken för att dikten ska stanna i skrivbordslådan.

Typiskt är också att man hittat ett enstavigt, betonat verb. Det är de enklaste att rimma på.

Slutligen: lägg inte till småord som ”men”, ”ju” och ”ty” bara för att öka antalet stavelser i raden. Det gör dikten ofokuserad.

Det är inte heller okej att byta ut ”inte” mot ”ej” bara för att få till jämnt antal stavelser. Varför skulle poesins språk vara annorlunda än språket i övrigt?

Det inte bara avslöjar dig som en dålig skribent, det gör också dikten arkaisk.

Originalitet, ämnesval och språkhantering är dessutom viktiga faktorer för god poesi. Läs gärna Nils Ferlin för att inspireras.

När du behärskar ovannämnda tekniker, är dina dikter redo för offentligheten. Inte förr.