DELA
Foto: Jonas Edsvik

Gröt-dieten

Det senaste året återgick jag till att vara student. Det betyder att det blev en ändring i mina matvanor. Den kulinariska svängen som mitt matförråd tog var att det mitt i allt fylldes med havregryn. Min torftiga plånbok tillät mig att lyxa till med ekologiska havregryn, men ändock. Havregryn.

Och vad kan en student göra med havregryn då, kanske du frågar dig? Jadu, förutom de sedvanliga söndagskokosbollarna, så fick mina havregryn oftast sällskap av lite vatten och utsattes för lite mysiga mikrovågor. Gröt. Den hyllade studentmåltiden. Så enkelt, så billigt, så snabbt och så fruktansvärt smaklöst.

Jag har under det gångna året prövat alla sätt att få gröt att smaka mindre… Ja… Gröt.

Hittills rymmer min gröt-utsmyckningslista:

 Sylt (banbrytande, jag vet).

 Äppel, banan, kanel och kardemumma (får gröten mer att smaka som en julig fruktsallad).

 Jordnötssmör (ren desperation).

 Flingor (nej, gröt fungerar inte som yoghurt substitut).

 Mango, passionsfrukt, ananas, valnötter och en skvätt grädde (hahaha, skulle inte tro det – jag sa väl att jag är en fattig studerande?).

 Solrosfrön (för tuggmotstånd).

Och denna välbeprövade, men grötiga bana har lett mig till vinnaren – mycket tack vare årstidens ändlösa gratisskafferi (läs Nyans bärbuskar).

 Blåbär, röda och svarta vinbär samt kokosflingor. Det är nästan så att man inte ens smakar gröten.

Jag är nu redo för ännu ett år av studentbudget. (Efter att jag länsat buskarna och fyllt upp alla tomma glasslådor jag snott från jobbet, det vill säga).