DELA
Foto: Porträtt Annika Orre

Grattis, saudiska kvinnor

Nästa sommar får kvinnor i Saudiarabien köra bil utan att riskera böter eller fängelse för olydnad.

Jo, det är sant. Beskedet kom från kungahuset i onsdags.

Saudiarabiens kung Salman bin Abdulaziz har backat från det han tidigare trott på, att kvinnor blir sexuellt lössläppta av att köra bil och att deras äggstockar skadas av bilkörningen.

Så kan det gå när omvärlden börjar snegla misstänksamt på landet, det sista i världen som förbjuder kvinnor att köra bil. När landets status och ekonomi är hotad får kvinnorna plötsligt ett livsutrymme de saknat sedan urminnes tider och som fram tills nu har verkat helt omöjligt att uppnå.

Men nog har kvinnorna kämpat. Via sociala medier har de publicerat bilder på sig själva bakom ratten. Med hjälp av namninsamlingar har de försökt påverka makten.

2011 startade kvinnornas kampanj Women2Drive. Initiativtagaren, dataingenjören Manal al Sharif, stoppades och hölls fängslad i nio dygn för att ha kört bil. Två år senare deklarerade bland andra chefen för sedlighetspolisen att han inte ville jaga kvinnor som körde bil.

En teori är att de yngre imamerna och muftierna i Saudiarabien har krävt att kungen ska ändra lagen. Kanske har de dragit fram ett gammalt prejudikat ur rockärmen, det som säger att kvinnor körde åsnekärror under profetens tid och att det är samma som bil i dagens samhälle.

I praktiken har körförbudet för kvinnor blivit ohållbart. Saudiska kvinnor driver företag och jobbar utanför hemmet men har inte kunnat röra sig på egen hand, något som skapat stor frustration.

Det sägs att uppskattningsvis 800 000 män från fattigare länder gästarbetar som kvinnornas chaufförer. För dem är det förstås en förlust att kvinnorna snart får köra själva.

Men enligt bedömare kommer det att dröja innan lagändringen slår igenom i samhället. New York Times skriver att polismännen i kungadömet måste lära sig att ”interagera med kvinnliga förare”, något som visar att man inte bryter mot traditioner så lätt.

Vem vet. Kanske nästa steg blir att kvinnor ges tillträde till polisyrket. Det skulle vara en verklig sensation.

Den 10 oktober ska det officiella beslutet fattas om att riva upp körförbudet för kvinnor. I väntan på det kan vi bara hålla tummarna och hoppas att kungen inte viker från sitt löfte.