DELA
Foto: Porträtt Victor Sundqvist

Gratis är gott!

Det finns fyra saker som fascinerar mig lite extra:

1) Folk som, med våld, ska på olika tema-/reklamdagar där det erbjuds gratis mat. Inte för att handla någonting utan bara för att tryna och för att det är gratis. Jag minns när jag var barn och skulle stanna på middag hos en kompis. Det blev korv på Holmbergs. Med mycket ketchup men helt utan skam.

2) Kön som ringlar sig till tårtan på Torget, i samband med Ålands självstyrelsedag. Hur är det möjligt? Det brukar handla om en liten liten bit prinsesstårta. För det första: prinsesstårtor (också små bitar) finns att köpa i affären för en liten slant.

Är det verkligen rimligt att köa så länge för så lite? För det andra: Jag ser sällan folk köpa prinsesstårta i affären. I princip aldrig. Det verkar inte tillhöra bäst-säljarna i alla fall. Inget fel i det, men hur kommer det sig då att så många är sugna på prinsesstårta just på självstyrelsedagen? Kan det ha att göra med att den är gratis?

3) Att folk orkar köa i flera timmar för att få biljetter till Anders Wiklöfs gratiskonsert den 25 juli. Konserten är av allt att döma fenomenal och erbjuder inte bara begåvade artister, även lokala sådana, utan sedan i år också forna presidenter. Men hur fasen orkar man börja köa redan runt 05-tiden på morgonen för att få tag i en biljett? Det är onekligen en bedrift i sig. Hatten av!

4) Krimskrams-jägarna på mässor. Ni vet precis vilka ni är. Jag har själv stått i olika montrar på olika mässor under åren. Och det finns alltid de som inte är det minsta intresserade av vad man har att erbjuda, så länge det inte är gratis. Pennor, godis, plastmuggar, bokmärken, diskmedel, energidrycker och flugsmällor. ALLT ska med hem. Till och med gem.

Vad som fascinerar mig ännu mera är jag hittar mig själv i tre av fyra punkter. Genom åren har jag ätit flera gratismåltider utan att köpa med mig en enda produkt. Jag har sannerligen köat för att få en bit prinsesstårta och jag har onekligen samlat på mig en jäkla massa krimskrams, framför allt pennor och godis.

Hur blev det så? Jag som inte är snål…

Nej, nästa år får ni bereda plats åt mig utanför Hotell Arkipelag. Då blir det konsert!

Gratis är gott!