DELA

Gott folk – bete er som folk

Det här är första sommaren som jag äntligen får jobba med något som både är roligt, utmanande och utvecklande, jag stortrivs kort och gott. Men jag har inte glömt bort alla de somrar som jag jobbade med olika sorters sommarjobb, det ena tråkigare än det andra. Jag har varit på potatisåker, varit hotellstädare, jag har inventerat lager, passat småbarn och varit servitör.

Att jobba som servitör passar mig inte alls. Jag är dålig på att balansera glas på en bricka, jag skakar på handen så att vinet spills och glömmer lätt bort en och annan Crème Brûlée. Jag trivs inte heller med otrevliga tanter och tafsande gubbar.

Visst, de flesta är jättetrevliga. Att få träffa och prata med intressant folk var det bästa med servitöryrket enligt mig – vilket ledde till att jag hellre stod och snicksnackade än bar in disk.

Men vet ni, allt för många människor beter sig rent ut sagt – som svin (förlåt alla grisar) mot servicepersonal och kanske speciellt mot människor som jobbar med servering. Serveringspersonal är inte allmängods, gott folk! Dina aggressioner eller sexuella frustrationer skall inte behöva gå ut över dem.

Många av mina vänner sommarjobbar som serveringspersonal. En av dem berättade att hon förra veckan fick höra att hon var dum i huvudet när hon inte hade uppfattat att kunden ville ta sin mat med sig hem.

Men jag skall hjälpa er som tycker att det är svårt att veta hur man skall bete sig mot serveringspersonal. Bete er mot servitrisen som ni skulle göra mot banktjänstemannen. Skriker du och tafsar på hen också? En del kanske gör det – skärp er! Men ni som inte frågar banktjänstemannen om hen är dum i huvudet, snäser, suckar och kommenterar hens utseende, men känner på er att ni ibland gör det mot servitriser. Ni är odrägliga – skärp er!

Till sist vill jag bara dela med mig av vad jag varje sommar som servitör förundrade mig över. Varför går folk ut på restaurang och betalar dyra pengar när man är ilsken och tvär? Om man är en surpuppa kan man lika gärna stanna hemma.