DELA
Foto: Erkki Santamala

Gör det bättre än vi gjorde!

Jag tog studenten 1985. Ännu i julas hade jag för mig att det är tjugo år sedan tills någon välmenande släkting upplyste mig om att det faktiskt är tretti. 30 år! Den insikten tog.

I lördags , när jag stod på lyceets gård och såg de vitmössade, slätkindade vackra cirka-19-åringarna strömma ut genom dubbeldörrarna försökte jag minnas hur jag själv kände det i det ögonblicket för 30 år sedan. Den känslan minns jag inte alls.

Jag minns vissa detaljer. Det blåste – även då – och det var sol (men det kanske jag minns bara för att det syns på studentfotot). Jag hade kjol och jacka med axelvaddar. Inte för att jag, som var så axelbred redan vid födseln att jag aldrig tänkte komma ut, behövde några axelvaddar men hallå, det fanns inte ett klädesplagg till salu utan axelvaddar 1985.

Jag fick en massa rosor, opraktiska presenter och åt ingen annan mat än smörgåstårta på hela dagen. Smörgåstårta var trendigaste festmaten på 80-talet och jag hade hoppats att den aldrig skulle komma igen. Rätta mig om jag har fel men jag tror smörgåstårta stod på många studentbord också i lördags. Nåja, åtminstone har inte axelvaddarna kommit tillbaka.

Sedan festade vi i Närpesgården och den festen minns jag inte heller så mycket av men mössan har inte varit vit sedan dess.

Och sedan? Ja, sedan inleddes de senaste 30 åren och de har ju varit exakt som det sägs i vartenda festtal till nybakade studenter: ibland lyckas man och ibland skiter det sig helt men det är bara att stiga upp och fortsätta och göra det bästa av det.

1985 visste vi inte mycket om världen. Vi visste inte att det skulle finnas något som heter internet och vi var lyckligt omedvetna om att den första av en till synes oändlig rad av ekonomiska kriser skulle infalla i början av 90-talet. Vi lyfte studielån som bankdirektörerna sa skulle ha ätits upp av inflationen när vi var klara med studierna (hah!), vi fick jobb redan under första veckan vi studerade och ordet arbetslöshet nämndes aldrig.

Dagens studenter vet nästan allt som händer i världen precis då det händer och jag hyser mycket större tilltro till deras förmåga att förändra den än hos vår generation X som ju ärligt talat inte lyckats särskilt väl som världsförbättrare.

Världen är er nu , ni som är i tur att ta steget ut i vuxenlivet, och oavsett om ni tagit studenten eller någon annan examen tror jag stenhårt på er. Ut med er och gör det bättre än vi gjorde!