DELA

Godnattsaga

För drygt tre månader sedan ställde sig min morbror på startlinjen för årets upplaga av Vasaloppet. Skidloppet som sträcker sig över 90 kilometer mellan Sälen och Mora i Dalarna, Sverige. Där på startlinjen stod även ingen mindre än Måns Zelmerlöw.

Som alltid den där söndagsmorgonen första helgen i mars bänkade jag mig framför teven. Dukade upp en ordentlig Vasaloppsfrukost med blåbärssoppa, amerikanska pannkakor och rostat bröd med marmelad. För mig räcker det inte med att följa loppet genom endast tv-rutan. Att hålla koll på vissa specifika skidåkare genom satellitbevakningen på bankartan och livekamerasändningen vid målgången är minst lika viktigt.

Startskottet gick och som vanligt är det alltid rätt segt i början innan alla skidåkare kommit iväg. Sakta men säkert minskade det i det myrstacksliknande startfältet. Skidåkarna och tiden drog iväg, jag klämde i mig mina pannkakor och njöt av den traditionella Vasaloppsförmiddagen i soffan.

När första åkaren, norrmannen John Kristian Dahl, tagit sig i mål efter drygt fyra timmar stängde jag av tv:n. Men med jämna mellanrum höll jag koll på både min morbror och en viss skidåkare på loppets hemsida. De båda startade i helt olika startled men mitt i allt ser jag att det skiljer mindre än en kilometer mellan dem. En viss skidåkare hade ett litet övertag men ju längre loppet led desto mer knappade min morbror in på mums-mums.

Nio timmar efter att startskottet avfyrats hade min morbror skidat i mål men ingen Måns hade synts till i livekameran vid målgången. Då vaknade jag till. Detta betydde alltså, att min morbror måste ha skidat förbi Måns Zelmerlöw. Jag började direkt fundera över om min morbror sett Måns, om han gått fram och pratat med Måns eller om han tagit en selfie med Måns. Kvällen kom och jag tänkte inte mer på det.

När jag ska gå och lägga mig kollar jag telefonen. Jag ser att jag fått ett meddelande från min morbror, ”xx har skickat ett foto”. Jag öppnar meddelandet och överst står det ”träffade en bekant till dig idag”. Nedanför syns en trött men glad Måns Zelmerlöw med en smörgås i ena handen och stavarna i den andra.

Den natten sov jag gott.