DELA

Gobbins fina titlar

Det flockas ett gäng bruttor runt den trasiga diskmaskinen.
– Har de inga vari nån karl och sett på den då, undrar damerna.
Det är då gobbin kommer in i bilden. Gobbin kan. Visserligen inte laga trasiga diskmaskiner men han vet prexic vilken karl som kan. Sånt kallas konsult. Gobbin är konsulterande konsult. I allt. Omvärldsbevakare kan man också säga. Eller informationsansvarig scenarioanalytiker.

Gobbin vet allt. Han är helt enkelt en allvetare. Och det han inte vet, det är inte värt att veta. Förr sa man vandrande uppslagsverk, numera får man väl kalla honom löpande Google.
Ibland vet han annorlunda än encyklopedin och Google tillsammans.
– De ä inga rätt i uppslagsvärke!
Visst.

Gobbin kan man ha till mycket. Han är helt enkelt orysligt bra till det mesta. Han gör sig som personlig assistent. Det betyder att han är bäst på allt. Och rätt lydig. Därtill.
Han är hushållets främste ansvarige trivseltekniker. Det betyder att han dammsuger ibland.
Gobbin är familjens förste omvärldsanalytiker. Det betyder att han sitter vid köksbordet, ser ut genom fönster och förkunnar vad Obama och Mubarak genast borde ta sig för.
Han är högste retoriske rådgivare. Han är religiös och andlig expert. Han känner på sig vad Gud vill. Inte undra på det.

Vän och vägvisare i alla väder. Det är han också. En stigfinnare, det är vad han är. Och husmoderskarl, en disk-och-stekare som visslar när han vänder ägg i stekpannan.
Från tvålfager ungtupp över dregelframkallande fantom och mönsterstålman, typ Pierce Brosnan, har nu gobbin nått fram till drömrollen som godmodig husdjursterapeut och kattkonsult. Jo, just det. Det betyder att han klappar katten. Och släpper ut den understundom.

I övrigt återstår rollen som certifierad framtidsstrateg och trygghetsmentor. Det innebär ungefär att sitta i soffan och pusta:
– Hå, hå. Ja, ja. Det är som det är. Och det blir som det blir.
Han är naturligtvis rekreationskreatör. Det betyder att han kommer med önskemål angående semestermål.
Han är stimulanspaketinstruktör. Det betyder att han sitter bredvid och tittar på ”På spåret”.
Och så är han lyckoguru som levererar coachrelaterade tjänster. Det betyder att han sätter igång värmen i bilstolen i god tid innan det kvinnliga sällskapet sätter sig bilen.
Han är kort och gott ett praktexemplar av skärgårdshannar. Heder åt en sådan gullunge!