DELA

Go´ och gla´ ska mänskan va´

Det är vetenskapligt bevisat numera att du blir lycklig av att vara snäll. Det framkommer på flera ställen. Bland annat sa lyckoforskaren Filip Fors just detta på litteraturdagarna nyligen. Var snäll! Och du blir lycklig!
En förklaring är att när man är ”snäll” har man fokus på en eller flera medmänniskor och glömmer bort sina egna känslor. Det uppfattas som lycka. Redan Bibeln säger faktiskt samm sak.
(Inom parentes sagt så skottade Inga Heller bort snön från grannarnas parkeringsplats för några dagar sedan – innan grannarna ens vaknat och kunde beundra hennes arbete. Bara för att testa metoden. Och jo. Hon kände sig plötsligt väldigt väldigt snäll. Och lycklig!)

Lyckliga framtidsdrömmar hade Tösabiten när hon var tolv, sådär. Hon skulle bo på landet och ha massor av barn och får och laga långkok och färga garn och bara vara lycklig.
– Men kära Tösabit, tror du inte att livet på landet med stor barnaskara och hundar och allt det där kan bli tungt och stressigt?
– Nej då, mamma lilla. Bygglov med Ernst fixar med huset och Supernannyn tar han om ungarna. Cesar tar hand om hundarna och min man och jag äter Solens mat och skrattar tillsammans med byborna.
– Och Skuldfällan tar hand om era skulder, eller hur? Och Anna Skipper eventuell övervikt?
– Javisst, nu förstår du. Och Dr Phil tar hand om kriserna, om vi får några. Och blir det inbrott så löses fallet i Efterlyst. Och i stället för att resa runt i världen ser vi på På spåret. Dansar gör vi inte själva. Vi ser på Let´s dance. Lagar mat gör vi inte. Det gör Kocken från helvetet. Och sjunger gör vi inte. Det gör de i Så ska det låta. Och i stället för att tumla runt i dubbelsängen finns det säkert något på någon kanal som kan locka….
– Öh… Du ser rätt mycket på tv va?

Lycklig blir man av vänner och samtal, sa samme Filip Fors. Det är evigt. Lyckan av prylar går snabbt över.
Så när en god vän berättat en historia ger det antagligen dubbel lycka att föra den vidare:
En kvinna och en man var på semester. Mannen fiskade alla dagar. Kvinnan bara latade sig. En dag slopade mannen fisket. Då frågade kvinnan om hon fick låna båten och ro ut på sjön för att ”ta sol”. Jovisst det gick bra. Att båten var full av fiskeredskap störde henne inte.
I allsköns ro solade hon i båten på sjön. Då kom en polis.
– Du tjuvfiskar, påstod han. Jag skriver ut böter!
– Men jag har inte fiskat!
– Du har utrustningen och kan när som helst använda den.
– Om du skriver ut böter åt mig då anmäler jag dig för sexuella trakasserier.
– Men jag har inte gjort något!
– Nej, men du har utrustningen och kan när som helst använda den.

Kiki Alberius-Forsman