DELA

Gilla städning?

Strömsö, livstilsprogrammet som spelas in i Vasa och har gett upphov till ett helt eget uttryck på finska ”ei menny niinku Strömsössä” (det gick inte som i Strömsö) har samlat in städtips via sin facebooksida.
Det finska uttrycket syftar på att det inte är så lätt som det verkar i tv att få till bastubygget, blodpalten, ymningshornet av höstlöv eller vad nu de vackra, händiga människorna i Strömsö pysslar ihop en halvtimme i veckan.
Ungefär likadant är det med städtipsen. Svenska.yle.fi berättade om tipsen härom dagen på sin webbsida och hade försett dem med rubriken ”Hur gilla städning? Så gör du det möjligt”.
För det första är hela den rubriken ett gigantiskt tankefel. Jag vägrar tro att det på riktigt finns folk som gillar städning även om jag vet att det finns de som påstår att de gör det. Inget kan heller övertyga mig om att det kan existera några tips uttänkta av människohjärnor som skulle få mig att ändra åsikt.

När man läser texten inser man snabbt att jag har rätt. Tipsen består nämligen av saker som ”Rengör fastbränd skit i ugnen och på spisplattorna med en sockerbit”. En sockerbit! Om man kommer på ett sätt att hålla den så man får nåt slags fast grepp vågar jag inte ens tänka på hur länge det skulle ta att gnida den ynkligt lilla sockerbiten på varje ojämn yta i min ugn. Och jag tänker sannerligen inte ta reda på det.
Det påstås också vara roligare att använda ekologiska, naturliga städmedel. Ursäkta mig men ättika är inte det första jag tänker på när jag hör ordet roligt.
Någon tipsar om att göra det roligare genom att sätta på sig stegmätaren för att höja motivationen. Låt detta gå genom hjärnan ett varv till: orden roligare och stegmätare i samma mening.
Roligare blir det också, påstås det, om man har på en timer för att sätta en deadline. Nu hör jag åtminstone alla skribenter och dylika yrkesgrupper där deadline ingår i själva uppdraget skratta rått.

De enda tipsen man faktiskt har nytta av är de som kommer under rubriken ”Genvägar”. De som handlar om hur man ska undvika städning så långt som möjligt.
Dem återger jag därför gärna här eder till nytta och nöje:
– Outsourca och låt någon annan göra jobbet.
– Bjud gäster. Städa först, ät sedan.
– Blunda.
– Tänd ett ljus och ta av dig glasögonen.
– Kom hem i skymningen, då syns dammet sämre.

Alla utom det första tillämpar jag nästan dagligdags. Jag brukar ärligt talat inte heller tvinga mina gäster att städa men att bjuda hem dem har ändå faktiskt en viss effekt. Åtminstone så länge ingen av gästerna öppnar dörrarna till sovrummet eller garderoberna dit jag i desperation kastat in alla högar med tidningar, kläder, bildelar och oidentifierbart krafs som alldeles själv tagit sig in i mitt hem sedan jag städade senast.
Men inte heller de här desperata bjuda-hem-folk-städningarna gillar jag. Det enda jag faktiskt kan komma på som skulle göra städningen en aning roligare är att samtidigt tömma en flaska skumpa. Det tipset missade Strömsö.

Anne Sjökvist